“Zece negri mititei”, de Laurenţiu Ciurel

491

Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, a reuşit performanţa de a îngenunchia o parte a sindicatelor din companie pentru semnarea unui adiţional, care ţine loc de Contract Colectiv de Muncă, apelând atât la promisiuni, cât şi la ameninţări, lăsând chiar sindicatele fără cotizaţii sau apăsându-le punctele sensibile ale liderilor semnatari. Cum la astfel de negocieri, aceste metode sunt practicabile, deoarece contează doar rezultatul, Ciurel se poate lăuda că a dezamorsat conflictul din CEO, comisiile de negociere fiind deja desfiinţate. Astfel, cine nu a prins “trenul”, compania ar putea rămâne pe margine şi asta în urma talentului managerului de a-şi atrage de partea sa unele sindicate cu care a reuşit să taie firul unei bombe, care ameninţa să-i dinamiteze chiar propriul scaun. Ciurel se poate astfel mândri, că a reuşit să scrie, asemenea unui romancier cunoscut, un capitol important din cartea CEO, rămânând să stabilească ce va face cu restul personajelor, care par că nu mai au şanse să schimbe deznodământul poveştii. Interesant este că, deşi par câştigători, soarta celor “zece negri mititei” depinde tot de el…

Din 51 de sindicate existente în cadrul Complexului Energetic Oltenia, zece au semnat, duminică, un acord cu administraţia, documentul ţinând loc de Contract Colectiv de Muncă(CCM), până la finalul acestui an. Cele zece sindicate reprezintă 8000 dintre actualii salariaţi ai companiei, 9600 dintre angajaţi rămânând, în opinia managerului structurii, neprotejaţi în ceea ce priveşte drepturile ce sunt stipulate în noul acord. Peste jumătate dintre cei care nu se află sub umbrela administraţiei CEO, sunt membrii ai FNME şi ai Federaţiei Univers, primii declanşând conflictul colectiv de muncă, iar următorii anunţând un nou miting, joi, în Piaţa Prefecturii.

Cei zece lideri, care reprezintă sindicate din minerit şi energie din zonele Rovinari, Turceni, Motru, Işalniţa, Jilţ, Husnicioara, Roşia, Peşteana, Pinoasa şi Craiova II, s-au aşezat, ieri, la masa ultimelor negocieri cu administraţia CEO, împinşi şi de lipsa CCM-ului şi de refuzul colegilor de a accepta tăierea unora dintre drepturile membrilor lor de sindicat. Sindicaliştii în cauză, consideraţi “trădători” şi “oportunişti” de cei de al Univers şi FNME, au semnat acordul, spun ei, fiind mandataţi de membrii lor de sindicat, documentul urmând să fie anunţat, azi, şi la ITM Gorj şi înregistrat apoi la un notariat. Documentul va ţine loc de Contract Colectiv de Muncă, până la finalul lunii decembrie a acestui an.

Acorduri individuale doar la cele zece sindicate
Acordul îi lasă fără o serie de drepturi tocmai pe 5100 de sindicalişti membrii ai FNME şi ai sindicatelor din Federaţia Univers, şi pe 4500 de angajaţi care nu sunt membrii de sindicat. Cei interesaţi pot încheia, duminică, acorduri individuale cu CEO prin intermediul sindicatelor semnatare ale documentului, care a oferit satisfacţie administraţiei companiei. “Le-am dat dreptate partenerilor de negociere stabilind că, orice fel de aderare viitoare la acest acord să se facă doar cu aprobarea lor. Adică, dacă vor mai exista solicitări ale altor organizații, entităţi juridice … ele or să fie aprobate la nivelul conducerii dânşilor pentru a semna un adiţional”, a subliniat, ieri, Laurenţiu Ciurel.
Semnarea acordului s-a făcut, duminică, la ora 13.00 la sediul Diviziei Miniere a CEO, la masa negocierilor fiind atât liderii de sindicat, cât şi reprezentanţi din conducerea CEO, unul dintre aceştia fiind Ion Ruşeţ. Managerul companiei, Laurenţiu Ciurel, a explicat ce drepturi mai au salariaţii CEO pe noul acord. “În mare, în acest acord, care va fi făcut public, i-am recunoscut partenerului social toate drepturile contractuale din Contractul Colectiv de Muncă aferent anului 2014, cu câteva excepţii. Excepţia numărul unu este prima de vacanţă”, a declarat, în sală, Ciurel.

ciurel (4)Prima de vacanţă, 250 de lei brut/lunar în salariu
“Legea s-a schimbat, nu mai este posibilă acordarea primei de vacanţă în bani, ci doar a unui voucher de vacanţă care poate fi folosit doar în scopul utilizării sale pentru bilete de odihnă. Cea mai mare parte a salariaţilor foloseau banii astfel decât să plece în concediu, de asta am hotărât, împreună cu partenerii sociali, să acordăm un adaos lunar de 250 de lei, pentru fiecare angajat. Adică vom da 25 de milioane de lei vechi pentru fiecare salariat, anual. Practic, am făcut o primă de vacanţă introdusă în salariul lunar, unică, adică egală pentru fiecare angajat. Nu în cuantumuri diferite cum se lua până acum, pentru că prima se lua în funcţie de salariu. Aceasta este cea mai importantă schimbare”, a explicat Ciurel. “Au rămas în acelaşi cuantum zilele de concediu, cu promisiunea organizaţiilor sindicale de a analiza atent posibilitatea reglării acestor zile pentru anul trecut. Mai exact, pentru a uniformiza concediile în asa fel încât toate categoriile de personal să beneficieze de acelaşi număr de zile, nu cum este acum”, a completat managerul CEO.

Trei prime sub formă de tichete, cota de cărbune neparafată şi 3000 de angajaţi acasă
Ciurel a explicat că minerii şi energeticieni, 8000 la număr, pe noul acord, practicat şi la companii mai mari, gen CFR sau TAROM, vor rămâne cu trei prime, cu cota de cărbune în discuţie şi mai “subţiri” cu 3000 de angajaţi.
“În acord sunt stipulate trei prime, cea de Paşte, de Ziua Meseriei, adică de SF. Ilie şi de Sf. Varvara şi cea de Crăciun. Sunt prime sub formă de tichete. Primele două sunt în cuantum de 700 de lei, iar cea de-a treia de 550 de lei minim, ea poate fi suplimentată. Ne-am luat angajamentul, aici, şi ca în perioada lunilor iulie-august să ne întâlnim pentru a analiza, cum am făcut-o şi în 2013 şi în 2014, posibilitatea acordării către salariaţii, semnatari ai acordului şi ai cotei de cărbune. Pentru că s-a putut am făcut-o, în anii trecuţi. La fel vrem să procedăm şi anul acesta, este o acţiune prudentă, pentru că nu vrem să anunţăm nişte cheltuieli la care nu ne putem angaja”, a mai declarat, la SDM, managerul Laurenţiu Ciurel.
Acesta a explicat şi că CEO va fi obligat să renunţe la 3000 dintre actualii angajaţi, 1100 fiind deja externalizaţi prin predarea Berbeştiului la CET Govora. “Acest acord a fost posibil în urma unor calcule şi analize făcute în care, anul acesta trebuie să începem şi o restructurare de personal, de proporţii, destul de însemnată. Asta, în sensul micşorării numărului de salariaţi, dar a menţinerii producţiei la acelaşi nivel. Reducerea va fi de 3000 de persoane. După cum ştiţi cea mai importantă parte s-a rezolvat. Este legată de externalizarea carierei de la Berbeşti, de altfel cei de aici de mâine(n.r. astăzi) nu mai sunt salariaţii noştri. Din păcate, pentru dânşii, îmi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat, dar sunt 1100 de persoane care pleacă din CEO fără niciun fel de garanţii. Dacă ar fi fost şi dânşii semnatarii acestui acord sau a unui CCM ar fi trebuit ca administraţia de la CET Govora să ţină cont de acest acord. Dar ei sunt membrii ai FNME şi s-a refuzat orice iniţiativă de dialog şi de a semna ceva. Dânşii pleacă din CEO complet descoperiţi. Vor primi însă de la CET Govora ce le va da administraţia de acolo”, a completat Ciurel.

Căldăruşe şi “obligaţia morală”
O parte a liderilor de sindicat semnatari ai acordurilor au explicat, la rândul lor, duminică, de ce au semnat actul, care în opinia colegilor lor îi fac însă “trădători”. “Regretăm faptul că nu am reuşit încheierea unui CCM, dar încheierea acestui acord este efectiv singura măsură de protecţie pentru membrii noştri de sindicat. (..) Noi am conştientizat că avem obligaţia morală faţă de membrii noştri de sindicat să negociem acest acord şi să-l semnăm. Acesta nu implică însă nicio responsabilitate, din partea membrilor noştri de sindicat. Dacă un membru al sindicatelor noastre consideră că nu e satisfăcut de acest acord, poate pleca în altă organizaţie sindicală nemaibeneficiind de acesta”, a declarat Gabriel Căldăruşe, lider al SMEO, sindicatul cel mai mare din CEO, care a semnat acordul în cauză. SMEO numără, conform preşedintelui său, peste 4000 de salariaţi, membrii de sindicat.

caldaruse iovan si nanu micIovan şi pilda cu cămaşa
Eugen Iovan, liderul Sindicatului “Energia” de la SE Turceni a explicat şi el că a semnat acordul pentru că a fost astfel mandatat de membrii săi de sindicat. “Am fost împuternicit de a semna acest acord, nu a fost uşor să ajungem la acesta, mai ales că el cuprinde toate drepturile şi facilităţile pe care am reuşit să le obţinem de la administraţie pentru membrii nostri. Nu mai este astfel problemă cu transportul, cu cele trei prime, cu salariile de încadrare, s-au păstrat sporurile pentru sâmbată şi duminică, şi era nevoie deoarece este un sector greu, unde se munceşte la foc continuu. La Turceni avem 5 grupuri în exploatare, iar în programul de reorganizare ni s-a spus chiar că vor fi patru grupuri în Turceni”. Întrebat cum comentează faptul că ai lui colegi de la “Univers” îi fac pe semnatari “trădători”, Iovan a răspuns: “este mai aproape cămaşa de piele decât sacoul, nu putem să riscăm să lăsam salariaţii fără sporuri, fără sporurile permanente şi fără celelalte toate care sunt. Mai puţin la prima de vacanţă unde este o diminuare, dar toţi vor primi 250 de lei lunar în sumă brută”.

Nanu Mic le-a replicat lui Roşca şi Marciuc
Un punct de vedere a avut şi Nanu Mic Aurel, liderul de sindicat de la SE Craiova, acesta părând cel mai mişcat de faptul că ai săi colegi de Federaţie îl fac trădător. “Colegii m-au mandatat că dacă nu se reuşeste finalizarea CCM-ului, să putem semna acest acord care satisface, în mare, toate drepturile salariaţilor noştri. Dacă sunt colegi care nu şi-au asumat acest acord, dacă Roşca şi Marciuc ne acuză de nişte treburi, treaba lor. Eu vă spun doar că am discutat şi cu preşedintele Mureşan şi i-am spus că vom semna”, a declarat Nanu Mic, critic la adresa celor care comentează despre prima de vacanţă de care se bucurau însă cel mai mult, angajaţii cu salarii mari.

dobrogeanu marcel elcfu (4)Dobrogeanu: “Există dialog…”
Unul dintre semnatarii acordului este şi liderul Sindicatului ELCFU de la Motru, Marcel Dobrogeanu. Deşi, conduce un sindicat mic, de peste 160 de persoane, Dobrogeanu spune că s-a alăturat colegilor săi pentru că a fost astfel mandatat, el subliniind bunul dialog cu administraţia CEO, dar şi faptul că s-a găsit cea mai bună soluţie pentru prima de vacanţă.
Un alt semnatar a fost Constantinescu Paul, liderul sindicatului de la Husnicioara, care a menţionat că, deşi se teme că unitatea de unde provine va fi externalizată, tot a semnat acest acord cu administraţia CEO.
Aceste acorduri s-au semnat la trei zile, după ce FNME a declanşat conflictul colectiv de muncă, iar Univers anunţă miting în faţa SDM, joi, după-amiaza.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here