Zeci de studenţi premiaţi în cadrul proiectului „Acum facem practică”

441

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu derulează proiectul „Acum facem practică”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013,  Axa prioritară 2 – „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.1 – „Tranziţia de la şcoală la viaţă activă”.  Perioada de implementare – 29.04.2014 – 29.10.2015 (18 luni). Responsabilii de proiect susţin că activităţile prevăzute sunt în grafic, fiind demarată şi premierea a celor 10% din numărul total al studenţilor ce alcătuiesc grupul ţintă.

Obiectivul general al proiectului „Acum facem practică” este creşterea convergenţei dintre formarea universitară şi viaţa activă pentru 360 de studenţi (FSEGA-FRIDSA-FI-licenta/master) prin furnizarea unui program integrat de servicii de orientare şi consiliere profesională, organizarea şi accesul simplificat la stagii de practică de înalt nivel calitativ la agenţi economici naţionali şi internaţionali. Responsabil mass-media şi comunicare – jr. Virgil Popovici spune că: „obiectivele specifice propuse a se îndeplini sunt: servicii de orientare şi consiliere profesională foarte mult îmbunătăţite; creşterea relevanţei curriculum-ului universitar în raport cu cerinţele pieţei muncii. În urma stagiilor de practică (judeţene şi europene), se vor putea adapta foarte uşor la cerinţele pieţei muncii şi la cerinţele specifice locului de muncă, pe care şi-l doreşte; prin activităţile de elaborare şi dezvoltare de metodologii inovative şi adaptate nevoilor reale de pe piaţa muncii, programele de stagii de practică pe care le vor efectua vor fi organizate, derulate şi evaluate eficient. Studenţii vor fi ajutaţi în viitoarea lor profesie, promovând şi dezvoltând parteneriatul între mediul universitar, mediul public şi cel privat”.

Elemente de noutate privind derularea proiectului
Până în prezent, în cadrul proiectului „Acum facem practică” s-a realizat angajarea tutorilor (delegaţi de către furnizorii de locuri de practică), responsabili cu îndrumarea şi monitorizarea studenţilor la locul de practică. Nu s-au semnalat probleme privind derularea stagiului de practică, acestea derulându-se corespunzător. De asemenea, este în curs de derulare apropiindu-se de final activitatea de informare a studenţilor (cca. 400 din totalul de 500); consiliaţi sunt peste jumătate din cei 360, adică în jur de 250; studenţii au finalizat stagiul de practică, în practică fiind doar cei din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale; se continuă constituirea unei baze de date privind proiectul respectiv; nu sunt înregistrate întârzieri faţă de succesiunea activităţilor nici ca ordine, nici ca termene de realizare. S-a finalizat Metodologia privind selecţia partenerilor pentru practică şi Metodologia de desfăşurare a stagiilor de practică şi continua activitatea de consiliere a studenţilor. „S-a demarat acţiunea de premiere a celor 10% din numărul de studenţi ce compun grupul ţintă (36 de studenţi vor fi premiaţi) şi s-a demarat acţiunea de selecţie a celor 10% din numărul de studenţi ce compun grupul ţintă, ce vor efectua stagiul de practică în cadrul partenerului transnaţional (compania olandeza Endurance); Toate informaţiile necesare celor interesaţi, se găsesc pe site-ul proiectului: www.acumfacempractica.ro”, explică Virgil Popovici, responsabil mass-media şi comunicare.

Alte iniţiative ale UCB
Alte iniţiative ale UCB în legătură sau în afara proiectului „Acum facem practică” sunt: lansarea în dezbaterea publică a Proiectului “O nouă lege a educaţiei”, ce va oferi o alternativă legislativă la actuala lege nr.1/2011-legea educaţiei naţionale; revitalizarea şi regândirea pe baze noi a campaniei anuale de admitere prin vizite în liceele gorjene, încheierea unor protocoale cu liceele din Gorj, consolidarea contactului cu elevii de liceu, chestionarea acestora în ceea ce priveşte opţiunile de studii viitoare, promovarea UCB şi a admiterii în noi zone geografice naţionale şi internaţionale (regionale) în vederea atragerii de noi studenţi; deschiderea unor noi puncte de înscriere – admitere în Motru, Horezu şi Drobete Turnu – Severin; continuarea şi finalizarea Investiţiei la Spaţiile de învăţământ Debarcader; regândirea formelor de sprijin pentru studenţi şi eforturi pentru menţinerea actualelor taxe de studii; reducerea taxelor de studii cu 20%; creşterea calităţii actului didactic prin dezbateri şi conferinţe periodice de către cadre didactice, asistenţă, inter-asistenţă la cursuri şi seminarii şi susţinerea de cursuri deschise, interdisciplinare; creşterea prezentei şi implicării active a UCB pe plan local, regional şi naţional pentru găsirea de soluţii şi răspunsuri la problemele din societate; accesarea de noi fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea bazinului olimpic şi a terenului de sport de la Complexul Studenţesc Debarcader.
UCB este printre puţinele universităţi din ţară care a asigurat cazarea studenţilor şi are noi spaţii de învăţământ, dar şi o dotare materială foarte bună.

Noi programe de studii
Începând cu anul universitar 2015-2016, se înfiinţează noi programe de studii de licenţă – Asistenţă managerială şi secretariat, Asistent medical de farmacie, Informatică economică, Ingineria designului de produs; de master – Managementul poliţiei locale, Kinetoterapie în reeducarea neuromotorie, Sisteme administrative şi relaţii economice internaţionale, Studii de securitate, Managementul serviciilor de sănătate, Management educaţional, Managementul calităţii fabricaţiei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here