Ziua Donatorului de Sânge, marcată și la Târgu-Jiu

590

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost fixată pe 14 iunie pentru că în această zi, în anul 1868, s-a născut Karl Landsteiner. El a fost doctor și profesor de anatomie patologică la Universitatea din Viena și, în anul 1930, a primit Premiul Nobel pentru Medicina pentru descoperirea grupelor de sânge. La nivelul municipiului Târgu-Jiu, această zi a fost sărbătorită printr-un apel la donarea de sânge.

Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu a fost luat cu asalt, ieri, de către donatorii de sânge. Apelul la donare a fost făcut cu ocazia celebrării Zilei Donatorului de Sânge. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit acest eveniment pentru a crește conștientizarea importanței uriașe a donării de sânge și pentru a încuraja publicul larg să doneze regulat. Data aleasă aniversează nașterea, în 1868, a medicului vienez Karl Landsteiner, care în 1930 a primit Premiul Nobel pentru descoperirea și clasificarea grupelor de sânge în sistemul ABO. Astfel, transfuziile de sânge au devenit mult mai sigure, salvând anual milioane de vieți. Anul acesta, tema evenimentului este „Donarea ca act de solidaritate”, bazat pe altruism, empatie și bunătate, iar sloganul este „Fiți alături de cineva care are nevoie. Donați sânge. Dăruiți viață”.

Beneficii pentru donatorii de sânge
Conform legislației în vigoare, donatorii de sânge beneficiază de un set de analize gratuite și primesc șapte tichete de masă, fiecare în valoare de peste 9 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, în cazul angajaților cu carte de muncă. Cu toate acestea, numărul donatorilor este din ce în ce mai scăzut. Nu doar numărul donatorilor este o problemă, ci și asigurarea necesarului de sânge pentru anumite grupe sanguine, la grupa 0 pozitiv, spre exemplu, făcându-se cu greu față solicitărilor. La Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu-Jiu există şi câțiva donatori fideli, care donează periodic, sau la care se poate apela atunci când este nevoie urgentă de sânge. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni. Donatorii trebuie să ştie că trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă şi nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri. Senzaţia de leşin sau oboseală după donare este foarte rar întâlnită.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here