Ziua Drapelului Național, marcată şi de ANCERM Gorj

Ziua de 26 iunie, proclamată prin lege drept Ziua Drapelului Național a fost marcată și la Târgu-Jiu printr-o serie de manifestări evocatoare. Ceremonia militară, alocuțiunile oficialităților, înălțarea drapelului pe catarg și defilarea militarilor prezenți în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu, au fost continuate cu activități științifice și cultural-educative consacrate istoriei patriei și simbolului național Tricolorul, de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj.

Manifestările militar-religioase au debutat vineri, 26 iunie, în Piața Prefecturii cu întâmpinarea prefectului județului Gorj și salutarea drapelului de luptă, alocuțiuni rostite de către autoritățile locale și județene, primirea Drapelului României de către garda purtătoare a drapelului și legarea acestuia pe catarg, rostirea frazei de binecuvântare și sărutarea drapelului de către oficialitățile prezente la ceremonie, înălțarea acestuia concomitent cu intonarea Imnului Național al României și parada militară, cu prezentarea onorului la drapelul înălțat pe catarg.
La manifestarea din Piața Prefecturii au participat alături de oficialități, politicieni, cadre militare, membri ai societăților cultural-patriotice și prea puțini oameni simpli, reprezentanții Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj.
În parteneriat cu Asociația Tinerilor pentru România – Gorj, A.N.C.E. “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj a fost reprezentată de câțiva zeci de tineri, purtând steaguri tricolore, dar și un drapel lung de zece metri, marcând așa cum se cuvine Ziua Drapelului Național la Târgu-Jiu. Tinerii prezenți la manifestare, alături de conducerea A.N.C.E. “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj și-au exprimat regretul că “această zi nu a fost marcată corespunzător pe străzile Târgu-Jiului și că Tricolorul, ca simbol național, nu a fost arborat prin oraș. Fără să știe de manifestările din Piața Prefecturii, și de Ziua Drapelului Național, am fost întrebați de unii târgujieni, de ce purtăm aceste steaguri”, ne-a declarat Daniel Lăcătușu coordonator al Asociației Tinerilor pentru România – Filiala Gorj, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu-Jiu.

Lansarea volumului I a cărții “Eroii Gorjului”
Manifestările dedicate Zilei Drapelului Național au continuat la Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, acolo unde a avut loc lansarea cărții “Eroii Gorjului”, volumul I, cu lucrările elevilor premiate în cadrul Concursului Județean de Istorie cu același nume, organizat în luna mai, de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj.
Au fost prezenți la eveniment istorici, cadre militare în rezervă, elevi, profesori, iubitori ai istoriei. Amfitrionii evenimentului editorial găzduit de Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu” au fost cei doi coordonatori ai volumului, col. (r.) dr. ing. Walter Loga, președintele A.N.C.E. “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj și prof. Andrei Popete-Pătrașcu, vicepreședinte.
În cuvântul său de deschidere, col. (r.) dr. ing. Walter Loga a arătat că: “Datoria noastră este să-i cinstim pe eroi pentru jertfa lor. Ziua Drapelului Național reprezintă una dintre acele zile în care trebuie să aducem prinosul nostru celor știuți și neștiuți care au luptat pentru acest simbol național, drapelul tricolor. Se cuvine așadar ca de Ziua Drapelului eroii noștri să nu fie singuri. Lângă ei trebuie să stea drapelul pentru care au luptat. Fără eroi nu se poate concepe un popor care se respectă. Este nevoie deci, să cultivăm această datorie începând din școli. Este acesta și unul dintre motivele pentru care Asociația Națională Cultul Eroilor «Regina Maria» – Filiala Județului Gorj a considerat oportună organizarea unui concurs județean de istorie dedicat eroilor gorjeni și care astăzi este încununat de apariția unui volum colectiv cu lucrările elevilor premiate”. În cadrul lansării volumului “Eroii Gorjului”, au mai luat cuvântul domnii prof. Ion Pința, vicepreședinte A.N.C.E. “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj, dar și col. (r.) Ion Gociu, președinte de onoare.

ancrem (1)Misiunea de cinstire a memoriei eroilor
În cadrul evenimentului găzduit de Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, a avut loc și vernisajul Expoziției de Fotografie Cultul Eroilor – Gorj, ce ilustrează activitatea desfășurată de asociație în perioada 2014-2015. La rândul său, prof. Andrei Popete-Pătrașcu ne-a declarat că “toate aceste activități desfășurate de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor «Regina Maria», Filiala Județului Gorj se doresc un modest omagiu adus eroilor gorjeni, dar și familiilor acestora. În fond, misiunea de cinstire a memoriei eroilor rămâne o sarcină de onoare și de mare răspundere, o datorie de suflet față de cei care au murit pentru țară. Astăzi, poveștile triste, dar înălțătoare totodată ale eroilor, ar trebui să devină simbolurile de care tânăra generație are nevoie. Simbolurile drepte ale credinței și jertfei celor pe ale căror oase odihnește astăzi pământul României. Iată de ce ei, tinerii, trebuie să înțeleagă locul și rolul simbolurilor naționale, al drapelului, de pildă, iar ignoranța să nu îmbrace forma firescului. Astăzi la Târgu-Jiu, tinerii noștri, prezenți la manifestările din Piața Prefecturii, au fost singurii care au purtat steaguri tricolore. Ca ei ar fi trebuit să fie și alți târgujieni”. Tinerii prezenți la activitățile desfășurate de către A.N.C.E. “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj au primit din partea conducerii Însemne de onoare și voluntariat pentru implicarea activă în acțiunile desfășurate.

ancrem (2)Campania: “Un drapel, pentru eroi”
Cu prilejul Zilei Drapelului Național la Târgu-Jiu, conducerea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj s-a deplasat în data de 26 iunie 2015 și la Monumentul Eroilor din cartierul Vădeni, acolo unde a fost depus pe catarg un Tricolor în onoarea eroilor gorjeni. “Această inițiativă face parte dintr-o campanie mai amplă pe care dorim să o promovăm la nivelul întregului județ, ca la fiecare monument dedicat eroilor să fie arborat tricolorul, iar acolo unde este cazul steagul național al eroilor care odihnesc în pământul Gorjului: germani, austrieci, unguri, ruși, polonezi ș.a.”, ne-a declarat lt.col. (r.) Ovidiu Ghindă, prim-vicepreședinte A.N.C.E. “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj. Vizita de lucru din cartierul Vădeni, s-a finalizat cu întocmirea unui raport despre starea monumentului ridicat în anul 2004, în cinstea celor 56 de eroi gorjeni căzuți la datorie, în timpul Războiului de Independență, a Primului și celui de-al Doilea Război Mondial și acordarea unui Însemn de onoare, preotului paroh Doru Drăghici de la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” Vădeni-Nord, pentru “contribuția deosebită adusă la perpetuarea în conștiința cetățenilor a sentimentelor de adâncă recunoștință față de eroii și martirii neamului care s-au jertfit pe Altarul Patriei”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here