“Ziua Ștafetei – acum decid eu” la CNTA Târgu-Cărbunești!

Colegiul Național “Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești a participat la evenimentul “Ziua Ștafetei  – acum decid eu!”, care s-a desfășurat de curând în Orașul lui Arghezi și în cadrul căruia elevii au avut ocazia să experimenteze meseria pe care și-o doresc. Ei au preluat pentru o zi meseria visată şi au devenit: avocați, judecători, cadre didactice, polițiști, analist politic, cadre medicale, reporter de televiziune, hair-stylist.

Elevii au experimentat provocările reale ale profesiilor alese
Elevii noștri au experimentat provocările reale ale profesiilor alese și nu au fost doar simpli observatori. Iniţiativa acestui proiect în România aparține Fundaţiei “Terre des stiri2homes” şi partenerilor săi, ce recunoaşte potenţialul extraordinar al copilului, dreptul său de a participa în societate şi de a-şi exprima liber opiniile asupra tuturor situaţiilor care îi afectează direct viaţa. Conceptul activităţilor a fost următorul: de-a lungul unei săptămâni oarecare, copiii vor prelua ştafeta unei meserii pe care o visează. Pentru a trăi această experienţă la potenţial maxim, aceştia sunt implicaţi de-a lungul tuturor activităţilor ce vor fi organizate, iar opinia lor este încurajată de către adulţi şi luată în considerare. Profesionistul care îi predă ştafeta tânărului devine mentorul său de-a lungul “Zilei Ştafetei”. Mulțumim pentru sprijinul acordat: conducerii liceului, profesorilor și părinților implicați în această acțiune, precum și mentorilor de la Gorj TV, Spitalului Târgu-Jiu, Poliției Târgu-Cărbunești, Judecătoriei Târgu-Cărbunești, Școlii Gimnaziale Târgu-Cărbunești și Salonului de înfrumusețare Târgu-Cărbunești.

“Această experiență m-a determinat și mai mult să lupt pentru a-mi îndeplini visul”
Împărtășim și câteva impresii ale elevilor participanți la această activitate: “M-au impresionat foarte mult fețele nefericite ale acelor pacienți, încât acum sunt convins că voi practica în viitor această meserie pentru a le aduce un zâmbet pe buze și a le salva viețile. Am observat că este nevoie de curaj pentru a face o injecție, întrucât într-un judecatorie 1moment de slăbiciune poți afecta sănătatea pacientului(Dianu Ionuț-Mădălin, elev clasa a XI-a D), “Informațiile primite pe parcursul desfășurării evenimentului, au fost de mare folos și îmi dau mai multă încredere să practic această meserie pe viitor”(Popescu Denisa, clasa a XII-a D), “Această experiență m-a determinat și mai mult să lupt pentru a-mi îndeplini visul”(Zavracu Denisa, clasa a XI-a D), “Acum, după experiența acestui proiect, sunt mult mai informată cu privire la meseria pe care mi-am ales-o ca s-o urmez în viitor. După ce am petrecut o zi în acest mediu, mi-am dat seama că aceasta este profesia potrivită pentru mine(Duțu Adelina, clasa a XII-a A), “A fost o zi minunată și toate momentele petrecute alături de copii au fost interesante”(Tița Sorina, clasa a XII-a A), “Cel mai mult am fost atras de modul de desfășurare al dezbaterii. Acest lucru m-a captivat și m-a determinat să muncesc mai mult pentru a-mi atinge scopurile”(Vintilescu Gabriel, clasa a XII-a A), “Îmi place munca de teren, întrucât pe cât este de grea, pe atât este de frumoasă. Pe teren vezi lucrurile altfel, dintr-o altă perspectivă. Ești ancorat în realitate, vezi că viața e și despre evenimente fericite, dar și despre evenimente nefericite! Fugi dintr-o parte în alta și la finalul zilei îți dai seama că ai mai învățat ceva, că ești mai puternic și că te simți împlinit. A fost o experiență din care am învățat foarte multe lucruri. Sunt mai puternică și mai curajoasă! Cred în mine și în visul meu!”(Gelatu Denisa Cristina, clasa a XII-a A), “Cel mai mult mi-a plăcut autoritatea și puterea doamnei judecător. Știa foarte bine cum să se impună(Dogaru Anastasia, clasa a XI-a A) și “Un moment ce mi-a atras atenția a fost cel în care avocatul acuzării a obiectat la cerea făcută de avocatul apărării. Cred că acțiunea inițiată de acesta, obiecția, a fost una bine întemeiată”(Amzulescu Gabriel, clasa a XI-A).
Profesor, Teodora Lupulescu, CN“TA” Târgu-Cărbunești

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here