Algele – proteinele viitorului

937
marea-neagrNu sunt nici fructe, nici cereale, dar unele înlocuiesc cu mult succes legumele în alimentaţia zilnică a mii şi milioane de oameni. Chinezii, japonezii, hawaienii ş.a. consumă mari cantităţi de alge pentru a-şi echilibra meniurile zilnice pe bază de orez şi peşte uscat. Algele sunt adevărate tonice generale.
Conţin aproape toate substanţele de care corpul omenesc are nevoie. Sunt bogate în diastaze (enzime), şi vitamine (A, B, C, Dl, D2, E, F, K, PP), aminoacizi (acid glutamic, cistină, metanină, valină, tirozină, lizină, acid aspartic), glucide, materii grase, multă clorofilă, mucilagii, substanţe antibiotice, etc. Folosind algele în alimentaţia de zi cu zi nă întărim mijloacele de apărare naturală. Sunt înzestrate cu puteri antireumatismale, antiinfecţioase, antiscrofuloase, antiguşă.

Până în prezent se cunosc peste 13.000 de specii de alge. Multe din ele ca şi morcovul, ţelina, pătrunjelul, ceapă, varză şi alte multe vegetale, pot figura în categoria alimentelor-medicamente.Ca să dea rezultatele scontate, algele trebuie să fie recoltate şi uscate corespunzător de către specialişti competenţi în acest domeniu.
În România, la Piatra Neamţ, se află un laborator de acvacultură, unde specialişti competenţi se ocupă cu prioritate de cultura algelor, printre care spirulina, pe care o cultivă în bazine speciale, fiind deci posibilă creşterea lor controlată. Firma HOFIGAL produce, de asemenea, spirulină, spirulină cu ulei de cătină şi spirulină cu magneziu.
Algele sunt indicate în:
Adenite, limfatism, predispoziţie generală la maladii (rablagism), astenii fizice şi intelectuale, anemii, tulburări glandulare, reumatisme cronice, alergii, tulburări circulatorii, prevenţie şi tratament al afecţiunilor cardiace, obezitate, celulită, arteriosderoză, hipertensiune, îmbătrânirea celulelor, anumite afecţiuni cutanate, faringite, afecţiuni pulmonare, sechele de fracture, etc.
Pe litoralul Mării Negre se vede uneori o panglică verde cu margini uşor încreţite; nu este altceva decât sălăţica de mare (ulva lactuca), care a servit odinioară drept salată locuitorilor din anticul Tomis (Constanţa de azi). Tot în Marea Neagră cresc însemnate cantităţi de alge roşii şi brune.
Majoritatea algelor cresc în apele Terrei, nu cresc în câmpii sau pe dealuri. Algele produc peste 70 % din oxigenul Terrei şi de aceea sunt tot mai amănunţit studiate în toate laboratoarele.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.