Partea utilizată la anason sunt fructele. Datorită gustului specific, nu se pot confunda cu alte fructe, exceptându-le pe cele de Fenic, numit şi Anason dulce sau Molură.
Acestea conţin 2-3% ulei esenţial format din 80-90% anetol, metilcavicol sau izoanetol, cantităţi mici de cetone şi aldehide anisice, precum şi aldehidă acetică; 10-20% lipide, colină, 20% proteine, zaharuri, amidon, 6-10% substanţe minerale.
Datorită uleiului esenţial, are acţiune expectorantă, carminativă şi galactogogă. Stimulează secreţiile salivare, gastrice, întestinale şi pancreatice. Asupra sistemului nervos central, în doze terapeutice, are efecte stimulante, în special asupra centrilor respiratori şi ai circulaţiei. Utilizarea îndelungată însă, chiar în doze mici, produce iritarea mucoaselor intestinale.
Recomandări
Ca expectorant, carminativ (favorizează eliminarea gazelor din intestin), diuretic şi galactogog. În doze terapeutice, stimulent al centrilor respiratori şi al circulatiei. În doze de peste 5 g fructe pe zi produce tulburări nervoase, iar în doze mai mari, halucinaţii, insomnie, tulburări de vorbire, convulsii puternice, comă.
Mod de preparare şi administrare
– infuzie din 1 linguriţă fructe la o cană cu apă: se bea o cană pe zi în mai multe reprize.
– se poate asocia şi cu alte plante medicinale, respectând cantităţile indicate.
– uleiul volatil, 2-3 picături pe zi, cu aceleaşi recomandări.
Contraindicaţii
Uleiul volatil poate produce dermatoze şi stări alergice. În doze mai mari de 5 picături pe zi este narcotic şi poate produce accidente cerebrale. Preparatele pe bază de Anason sunt interzise în timpul sarcinii.
Sorin MILCU