Apele minerale, izvor de sănătate

791
apa mineralaToate apele minerale sunt, în primul rând, o sursă de hidratare şi de recuperare a mineralelor pierdute prin transpiraţie, mai ales vara. Dar cercetătorii germani de la Universitatea din Hamburg au demonstrat recent că proporţia diferită dintre unele metale precum magneziu şi cobalt poate influenţa activ o serie de procese fiziologice din sistemul nervos, glandular şi cardiac.

Bune pentru sănătatea inimii
O apă minerală cu conţinut mai crescut în sodiu, adică mai sărată, este benefică pentru cei care suferă de hipotensiune şi fac efort în căldura verii. O concentraţie mai ridicată de potasiu în apele minerale nu poate fi decât benefică pentru organism, cu excepţia persoanelor care au probleme renale, cum ar fi pietrele la rinichi. Potasiul este un metal extrem de important în realizarea inhibiţiei nervoase şi în relaxarea musculară. Spre exemplu, dacă vara ne expunem la soare şi începem să pierdem potasiu prin transpiraţie, celulele nervoase nu vor mai avea destule rezerve pentru a reuşi să reducă activitatea excesivă a creierului, intrat iniţial în alertă din cauza supraîncălzirii. Aceasta face ca şi inima să bată mai repede, ceea ce constituie un pericol în cazul supraîncălzirii organismului.. Senzaţia plăcută de liniştire la plajă se datorează mai ales folosirii rezervelor de potasiu din celulă. Dimpotrivă, dacă nu consumăm băuturi sau alimente bogate în potasiu şi ne expunem excesiv la soare, nu numai că nu vom mai avea suficient potasiu pentru a scădea starea de alertă, dar este posibil să devenim nervoşi şi apoi ameţiţi sau apare chiar riscul de leşin.
Reduce riscul de anemii
Nu în ultimul rând, un consum constant de ape minerale vara reduce considerabil riscul de anemii, datorită fierului pe care îl conţin şi care vara se absoarbe mai uşor decât din alte alimente sau pastile administrate oral. Este destul de cunoscut faptul că stările de tip anemic, în care globulele roşii ce transportă oxigen sunt puţine, provoacă o stare de disconfort în anotimpul cald, reducând capacitatea de efort şi chiar buna dispoziţie. Pentru cei care ţin post vara, apa minerală bogată în fier nu trebuie să lipsească sub nici o formă din consumul zilnic.
Recomandate în alergii
Totodată, pentru cei care suferă de alergii în anotimpul cald, apele minerale reprezintă unul dintre remediile cele mai eficiente, tot datorită fierului mai rapid absorbit în sânge. Pentru aceasta se recomandă ca apa minerală să conţină cât mai mult fier şi cât mai puţin sodiu, clor şi azot şi să fie total lipsită de reziduuri organice. Un tratament eficient cu apă minerală al alergicilor presupune însă o expunere mai moderată la soare în timpul lunilor iulie şi august, iar apa minerală să nu fie băută foarte rece sau asociată cu băuturi alcoolizate, mai ales dacă acestea conţin tanin sau coloranţi artificiali.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.