Cioloş: PNDR, util dacă promovarea sa ajunge la publicul-ţintă

1142
rss1171776784Fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş a declarat într-o conferinţă de presă că promovarea PNDR este utilă în măsura în care ajunge la publicul-ţintă vizat de cele peste 20 de categorii de proiecte, în special fermierii tineri, proprietari de ferme de subzistenţă sau de mici afaceri în mediul rural. „Cred că ar fi foarte util să se identifice modalităţi prin care informaţia specifică, pentru accesarea unor proiecte privind tinerii fermieri, fermele de semi-subzistenţă, deschiderea unor mici afaceri în mediul rural, activităţi sociale în mediul rural, să ajungă la publicul-ţintă specific, vizat de aceste măsuri, într-un mod cât mai direct şi clar”, a declarat fostul ministru.

Oportunităţile oferite de PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală -n.r.) trebuie să fie 02-5-agriculturacunoscute de „cei cu idei şi iniţiativă în dezvoltarea unor afaceri în agricultură sau în economia rurală”, crede Cioloş, care s-a declarat convins că actuala conducere a ministerului va găsi „cele mai bune soluţii” în acest sens. „Nu am îndoieli sau suspiciuni în privinţa utilizării corecte a fondurilor de promovare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală”, a precizat preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România, adăugând că nu pune „la îndoială capacitatea profesională şi buna credinţă a celor de la minister în legătură cu corecta şi eficienta utilizare a acestor fonduri”.

Fondurile sunt prevăzute în cadrul PNDR cu destinaţia specifică de promovare, încă de la elaborarea şi aprobarea acestui program de către Comisia Europeană, în 2008, a subliniat Cioloş. Acesta a spus că fondurile, prevăzute din 2007 pentru promovarea PNDR sunt utile atât pentru sporirea notorietăţii programului, dar şi la îmbunătăţirea calităţii proiectelor depuse la agenţia specializată, calitatea asigurată şi prin „transmiterea unor informaţii suficient de detaliate, specifice, pe categoriile de beneficiari potenţiali”. Una din finalităţi ar fi şi reducerea birocraţiei procesului de elaborare şi contractare a proiectelor, a adăugat Cioloş. „Cred că ar fi foarte utilă o corelare a activităţilor prevăzute de acest program de promovare a PNDR cu programul care prevede susţinerea financiară a formării unei Reţele de dezvoltare rurală, ce urmează să sprijine constituirea şi punerea în reţea a unor Grupuri de Acţiune Locală (parteneriate public-privat în mediul rural, pentru susţinerea unor strategii de dezvoltare rurală locală) in cadrul programului LEADER”, a mai comentat fostul ministru. El a mai spus că reţeaua grupurilor de acţiune locală – care urmează să fie susţinută de un buget de aproape 30 de milioane de euro – ar putea fi folosită şi pentru susţinerea unor acţiuni de promovare a PNDR printre potenţialii beneficiari din mediul rural. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost lansat în luna martie a anului trecut, România beneficiind, prin intermediul acestuia, de fonduri UE de circa opt miliarde euro, până în 2013, la care se adaugă contribuţia statului român, de 20% din valoarea totală a proiectelor, reprezentând circa două miliarde de euro.
Irina Picioruşi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.