Colegiul Medicilor Gorj, între scuze şi acuze pentru malpraxis

642

SurgeryGreutăţi în cercetarea dosarelor
Multe dintre cazurile pentru care medicii gorjeni sunt acuzaţi că nu şi-au făcut meseria sunt încă în cercetare la Colegiul Judeţean al Medicilor Gorj. În încercarea de a elucida aceste cazuri, membrii Colegiului se izbesc de multe greutăţi, după cum declară dr. Dumitru Butulescu, preşedintele C. J. M. Gorj: „La noi ajung multe sesizări din partea pacienţilor. Unele sunt încă în curs de cercetare şi mai durează până aflăm cine se face vinovat. Dosarele se analizează temeinic şi se studiază în cel mai mic amănunt”.

„În plus, rezultatele medico-legale pe care noi le cerem institutelor abilitate, cum ar fi Institutul Mina Minovici de la Bucureşti, pot să dureze foarte mult. Există nişte protocoale extrem de minuţioase care trebuie întocmite şi respectate în astfel de situaţii nefericite, nedorite de nimeni. În plus, ne izbim mereu de probleme care necesită administrarea de noi probe şi nu ne putem pronunţa imediat”, spune şi şeful Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Gorj, dr. Sanda Mischie.
colegiul medicilor gorjReclamaţii multe, rezolvări puţine
Plângerile pacienţilor cu privire la activitatea medicilor gorjeni au curs lanţ în ultima vreme, Colegiul Judeţean Gorj înregistrând numeroase reclamaţii. Cu toate acestea, nu s-a dat nici un verdict, până acum, cu privire la vinovăţia celor acuzaţi că nu şi-au făcut datoria aşa cum trebuie.
Cea mai recentă reclamaţie este venită din partea familiei unei tinere mame din comuna Scoarţa, care a venit să nască la maternitatea din Târgu Jiu. Femeia nu a mai apucat să-şi vadă pruncul, după ce acesta i-a decedat în pântece. De asemenea, în urmă cu două săptămâni, un bebeluş a decedat la scurt timp după ce a venit pe lume, iar medicii au declarat că micuţul s-a născut cu probleme medicale care i-au provocat moartea.
Anul trecut, o altă familie din Gorj i-a acuzat de malpraxis (eroare medicală gravă, conform Dicţionarului Medical – N.R.) pe medicii din Târgu Jiu după ce o tânără mamă a murit la spital împreună cu nou-născutul ei, iar un gorjean din satul Ceauru a atins culmea suferinţei după ce i-au fost făcute 42 de intervenţii chirurgicale la nivelul feţei.
Dosarele nu au putut fi închise, nu s-a putut da un verdict, deorece probele administrate sunt insuficiente, ori rezultatele expertizelor medico-legale se lasă aşteptate de la Bucureşti.
Şi la sancţiuni, dosarul este… subţire
Anul trecut, Colegiul Medicilor Gorj a dat 11 avertismente, iar la capitolele vot de blam, amendă, interdicţie de a exercita profesia sau de retragerea calităţii de medic, judeţul nostrum nu figurează cu nicio persoană.
Printre cei sancţionaţi de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Gorj se numără un medic de familie din oraşul Bumbeşti Jiu, acuzat că nu şi-a tratat bine un pacient şi o doctoriţă de la secţia de Primiri Urgenţe Târgu Jiu, care a fost suspendată pentru o lună după ce a fost acuzată că a administrat o injecţie greşită în urma căreia pacienta a decedat.
Nu am vrea să încheiem aceste rânduri dând sentimental cititorului că ţinem partea cuiva. E dureros şi pentru un medic atunci când îi moare un pacient chiar pe masa de operaţie, după ore întregi în care a făcut tot posibilul să-l salveze. La fel de dureroasă este pentru familie sau rude pierderea unei fiinţe dragi, răpusă de boală sau de incompetenţa unor cadre medicale. Din nefericire, sistemul sanitar românesc resimte cel mai acut criza prin care trece România. Medicii buni şi cadrele medicale tinere pleacă în străinătate, unde sunt mai bine plătiţi, la adevărata lor valoare profesională. Cei rămaşi să se lupte cu mentalităţi învechite, cu lipsa aparaturii medicale de investigaţie şi operatorie modernă, pe salarii mici, după zeci de ani de muncă şi mii de intervenţii chirurgicale, fac eforturi supraomeneşti spre a mai salva o viaţă. Asta trebiue să ştie cel ce acuză, înainte de toate. Restul, nu-i decât durere, incompetenţă sau răzbunare personală. Pentru că, din păcate, există şi aşa ceva. Subiectul rămâne deschis.
Marius Becherete

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.