Un fost gardian de la Penitenciarul din Baia Mare a lansat, la Târgu Jiu, după 17 ani de când a prezentat prima dată volumul publicului, o altă ediţie a cărţii „Confesiunile unui gardian”. Diferenţele dintre sistemul de detenţie de acum şi cel din perioada comunistă sunt foarte mari, totuşi amintirile şocante rămân adânc înfipte în memoria şi conştiinţa celui care, o perioadă, nu s-a sfiit să abuzeze de puterea pe care o avea un gardian.
Frica instaurată deja în oase, tresăririle la orice zgomot de chei, frigul, teroarea că poate unui gardian i s-a părut că te uiţi mai nu ştiu cum la el şi îţi aplică o corecţie, dar, mai ales, puterea pe care ţi-o dă statutul de gardian şi dependenţa de aceasta, toate sunt povestite, cu lux de amănunte, de scriitorul Ioan Chertiţie, în volumul „Confesiunile unui gardian”. Lucrarea a fost lansată pentru prima dată în 1992 şi descrie viaţa din sistemul penitenciar dinainte de 1990. Cartea fost lansată ieri şi la Târgu Jiu, după 17 ani, într-o nouă ediţie. „M-am uitat la deţinuţi, am închis ochii, am ridicat bastonul şi am lovit cu putere. După o perioadă a devenit obişnuinţă. După o lună mi-am dat seama că devenisem dependent”, îşi începe mărturisirile fostul plutonier de la Penitenciarul din Baia Mare, atât în carte cât şi într-un film documentar. Ioan Chertiţie a realizat volumul „Confesiunile unui gardian” în perioada martie – septembrie 1990 şi l-a lansat în 1992. „Pe vremea aceea, în 90, cu siguranţă, în mod inconştient am lovit într-un sistem care, în cele din urmă, m-a eliminat. Când am făcut lansarea de carte eram plutonier la Penitenciarul din Baia Mare şi, din acel moment, am devenit duşmanul de moarte al sistemului”, a declarat autorul confesiunilor.
Lansată în faţa deţinuţilor
La eveniment au participat personalul penitenciarului, o parte din deţinuţi precum şi directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” din Târgu Jiu, Alexandra Andrei. Directorul penitenciarului, Gheorghe Enache, s-a declarat încântat şi onorat de alegerea fostului gardian de a-şi lansa volumul şi la Târgu Jiu. „Dorim să realizăm o comparaţie între ceea ce reprezenta sistemul penitenciar înainte de anii 90 şi transformările profunde care s-au petrecut la nivelul acestui sistem dar mai cu seamă începând cu 2004 şi 2006. Încercăm să ne dăm seama de ceea ce a fost bun înainte de 90 dar şi ce nu a fost prea bun”, a spus Enache. Acesta consideră că diferenţele sunt foarte mari, în prezent persoanele private de libertate având foarte multe drepturi, numărul de vizite este mult mai mare, regulile nu mai sunt atât de stricte, deţinuţii sunt percepuţi ca oameni şi nu ca simple numere.
„Am intrat în profunzimea sistemului de pe atunci”
Fostul plutonier, cel care nu ezita să aplice „corecţii” deţinuţilor, a povestit că ce l-a făcut să deschidă ochii şi să vadă oamenii din spatele hainelor cu dungi şi a fiarelor de la mâini şi picioare, este un copil: „A trecut un copilaş, de vreo 7-8 ani, pe lângă mine şi s-a apucat cu mâinile de deţinutul care trebuia să urce în barcă şi când i-am auzit vocea suavă care spunea <<te iubesc, tăticule>>, am simţit că s-a schimbat ceva. De atunci am reuşit să mă cobor şi să mă ridic la nivelul fiecărui deţinut”. Ioan Chertiţie este autorul a mai multor volume, „Coşmar şi mântuire” fiind „o altă carte în care am intrat în profunzimea sistemului de pe atunci, în care am dezvăluit adevărata corupţie din sistem”.
Dorina CIOPLEA