Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul august – septembrie

895

31_1Caracteristici hidro-termice din aer şi sol
În luna august, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole. Temperaturile medii diurne ale aerului se vor încadra între 14 şi 260C, cu 1-30C peste cele normale. Maximele din aer se vor situa în general între 23 şi 32 grade Celsius, iar minimele, între 8 şi 21 grade Celsius, la nivelul întregii ţări. În zilele cele mai calde, local vor mai fi posibile temperaturi maxime ce pot atinge şi chiar depăşi temperatura de 35 grade Celsius, precum şi nopţi tropicale, cu temperatura minimă de 17 grade.

Per ansamblu, se prognozează un regim pluviometric normal în aproape toate zonele de cultură. Ploile vor avea caracter de aversă, dar şi torenţial, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi de grindină. Luna septembrie, sub aspect termic, se va caracteriza în general printr-o vreme normală, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Regimul termic mediu diurn al aerului se va încadra între 12 şi 22 grade C, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperaturile maxime din aer vor fi cuprinse între 17 şi 26 grade Celsius, iar cele minime, între 7 şi 16 grade. În prima parte a lunii septembrie, în intervalele cele mai calde vor fi posibile valori maxime ce pot depăşi 30 de grade, îndeosebi în sudul ţării, iar în zilele cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub 0 grade, în special în zonele depresionare nordice şi centrale. În cea mai mare parte a ţării se întrevăd cantităţi de precipitaţii în general normale, iar în zonele vestice, centrale şi nordice se prognozează un regim pluviometric uşor excedentar.
Starea solului
La sfârşitul lunii august, în cultura de porumb neirigată, aflată în faze cu cerinţe maxime faţă de apă ale plantelor, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind extremă, puternică şi moderată în cea mai mare parte a zonelor de cultură, atingând chiar limita coeficientului de ofilire, local în sudul, în sud-estul şi estul ţării. Tot local, în centrul şi nordul ţării, rezerva de umiditate a solului va fi satisfăcătoare, chiar apropiată de cea optimă.
Aprovizionarea cu apă a solului în stratul de 0-20 cm (ogor) pe parcursul lunii septembrie se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pentru majoritatea suprafeţelor agricole. Pe arealele agricole din sudul, sud-estul şi estul teritoriului, conţinutul de umiditate se va menţine deficitar, fenomenul de secetă pedologică manifestându-se cu diferite grade de intensitate, respectiv extremă, puternică şi moderată. Local, în sudul şi sud-estul teritoriului, valorile rezervei de umiditate pot atinge limita coeficientului de ofilire (Co). Astfel, în aceste zone vor fi condiţii improprii pentru desfăşurarea lucrărilor agricole de pregătire a patului germinativ în vederea semănăturilor de toamnă.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe parcursul lunii august, procesele de vegetaţie ale culturilor agricole vor avea o evoluţie intensă, în aproape toate zonele de cultură. Temperaturile maxime deosebit de ridicate, asociate cu deficitele accentuate de umiditate din sol, îndeosebi în sudul, sud-estul şi estul ţării, pe fondul cerinţelor maxime faţă de apă ale prăşitoarelor, vor determina în continuare forţări stadiale, manifestarea fenomenelor de ofilire, răsucire şi uscare parţială/totală a aparatului foliar, sterilitatea plantelor, „şiştăvirea” boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea soarelui, subdimensionarea tuberculilor la cartofi şi a fructelor la pomi şi la viţa de vie, precum şi căderea prematură a fructelor.
La porumbul în regim irigat, în funcţie de data semănatului, va predomina mătăsirea, maturitatea lapte şi ceară, în majoritatea regiunilor, iar local, în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, se manifestă maturitatea deplină, îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. Floarea soarelui pe terenurile irigate, va parcurge fazele de maturitate ceară şi deplină în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe unele suprafeţe din sudul şi sud-estul ţării, spre sfârşitul lunii, va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. În plantaţiile pomicole, vor predomina dezvoltarea şi coacerea fructelor, extinzându-se suprafeţele recoltate. La viţa de vie va continua creşterea şi coacerea boabelor în majoritatea podgoriilor, iar la soiurile de masă extratimpurii şi timpurii va începe recoltarea.
În luna septembrie, la culturile prăşitoare neirigate (porumb şi floarea-soarelui) procesele de maturare vor fi mai intense, îndeosebi pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării. Regimul hidro-termic din aer şi din sol va permite desfăşurarea lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea însămânţării în epoca optimă a culturilor de toamnă (15 septembrie-20 octombrie) în condiţii bune, îndeosebi în zonele agricole din nordul şi centrul ţării, iar în sud şi sud-est, acestea se vor realiza cu dificultate, fiind necesare lucrări suplimentare repetate. Cultura de porumb în regim irigat, în funcţie de data semănatului, se va afla predominant în fazele de maturitate lapte şi ceară, în majoritatea zonelor agricole, iar în jumătatea de sud a ţării, cultura va ajunge la maturitate deplină, îndeosebi la hibrizii timpurii şi extratimpurii.
La floarea-soarelui, pe terenurile irigate se vor extinde suprafeţele recolta-te în cea mai mare parte a teritoriului agricol, perspectivele de producţie fiind scăzute, în special în sudul, sud-estul şi estul ţării, zone afectate de seceta pedologică prelungită. Soiurile tardive de cartof din principalele bazine specializate îşi vor definitiva fazele de maturitate tehnologică, totodată fiind posibilă recoltarea. În plantaţiile pomi-viticole din jumătatea de sud a ţării, ritmul de acumulare a zahărului în fructe se va menţine ridicat, iar în nordul ţării acest proces va fi mai lent din cauza precipitaţiilor frecvente.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE
• Aplicarea în continuare a irigaţiilor pe terenurile afectate de seceta pedologică de lungă durată;
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea lucrărilor solului (pregătirea patului germinativ, discuiri în zonele cu deficite accentuate de apă în sol etc.);
• Finalizarea recoltării, transportului şi depozitării produselor agricole;
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.
Irina PICIORUŞI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.