Fasolea verde

913
fasole verdeFasolea verde (Phaseolus vulgaris) este un aliment natural sănătos, prezent din abundenţă în ţara noastră în lunile de vară şi de toamnă, fiind cules atunci când încă nu şi-a început perioada de maturizare. Folosită pentru mâncăruri principale, dar şi pentru mai multe tipuri de salate, fasolea verde este şi o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K şi mangan, având însă şi alţi nutrienţi importanţi.
PROPRIETĂŢILE DE BAZĂ
Fasolea verde este o leguminoasă plină de vitamine şi de nutrienţi. De departe, cei mai importanţi sunt vitamina K (un sfert din necesarul zilnic e cuprins într-o porţie de 125 de grame de fasole verde), vitamina C (20% la aceeaşi cantitate) şi mangan (18%). Urmează apoi, în ordinea concentraţiei, vitamina A, fibrele, potasiul, acidul folic, triptofanul, fierul, magneziul, vitamina B2, cuprul, vitamina B1, calciul, fosforul, proteinele, omega 3, vitamina B3.

În fine, într-o sută de grame de fasole verde proaspătă găsim 2,4 grame de proteine, 0,2 grame de lipide, 5,6 grame de carbohidraţi şi 7,6 grame de glucide.

Să vedem acum care sunt beneficiile consumului constant de fasole verde:
Vitamina K previne ruperea oaselor şi ajută în general la menţinerea sănătăţii sistemului osos;
Vitamina A (prin beta-caroten) şi vitamina C sunt antioxidanţi foarte puternici care reduc cantitatea de radicali liberi, de asemenea, cele două vitamine previn oxidarea colesterolului, lucru care poate duce la îngroşarea vaselor de sânge;
Previne apariţia cancerului de colon, o afecţiune prezentă tot mai des în ultimii ani
Au loc procese anti-inflamatorii puternice prin consumul fasolei verzi; severitatea unor dureri scade astfel în cazul afecţiunilor de astm, osteoartrită sau artrita reumatoidală;
Riboflavina (vitamina B2) din fasole verde produce energie şi are un rol pozitiv în prevenirea migrenelor;
Aportul fierului este foarte important; fierul este parte integrantă a hemoglobinei, care transportă oxigenul din plămâni spre celule, dar face parte şi din procesul de metabolism; de asemenea, fierul este foarte util femeilor în perioada menstruaţiei, alăptatului sau gravidelor;
Vitaminele A, C şi zincul din fasolea verde protejează şi sistemul imunitar al organismului;
Ajută la refacerea unui organ foarte important pentru organism, pancreasul, organ care uneori face faţă mai greu producerii de insulină, care luptă împotriva zaharurilor;
Contraindicaţii: fasolea verde în cantităţi mari trebuie evitată de persoanele cu afecţiuni ale rinichilor sau ale vezicii biliare.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.