Gorjenii înfiinţează sute de ferme de semi-subzistenţă

383

fermierReprezentanţii instituţiilor agricole din judeţ s-au confruntat cu un număr mare de dosare depuse pe Măsura 141- „Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă”.

Campania de depunere pentru obţinerea de fonduri europene s-a încheiat în urmă cu trei zile.

Obţinerea de fonduri europene în limita a 1.500 de euro anual pentru cel puţin trei ani de zile, a stârnit un interes neaşteptat în rândurile fermierilor gorjeni ce doresc să „acceadă” la eticheta de fermă de semi-subzistenţă. Spre deosebire de anul trecut, atunci când 54 de dosare au fost înregistrate pentru obţinerea sprijinului, în sesiunea ce tocmai s-a încheiat, numărul proiectelor depuse a fost de 237. „Anul trecut, cele mai multe dosare proveneau din localităţile de sub munte, cum ar fi Padeş, Polovragi, Novaci, dar şi din Prigoria şi Drăguţeşti. Foarte multe dosare au fost pe ferme de albine şi zootehnice”, a declarat Aurel Tomescu, director coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj.

Urmează verificările în teren

Directorul a mai precizat faptul că măsurile europene sunt singurele modalităţi de a se dezvolta agricultura şi, implicit, fermele de semi-subzistenţă: „Fondurile europene constituie avantaje pentru fermierii gorjeni, agricultură şi dezvoltarea acesteia”.

În următoarele cinci zile, specialiştii în agricultură vor analiza dosarele, le vor sorta, iar apoi, timp de zece zile, vor face controale în teren pentru verificarea dosarelor acceptate pe Măsura 141.

„Continuăm cu perioada de evaluare a proiectelor depuse şi cu stabilirea solicitărilor care îndeplinesc cumulativ condiţiile de eligibilitate”, a mai spus Tomescu. După întrunirea condiţiilor de eligibilitate, se vor pune în aplicare procedurile de autorizare, iar în câteva luni se virează banii în conturile fermierilor gorjeni. După trei ani de activitate, perioadă în care exploataţia trebuie să crească cel puţin cu trei unităţi de dezvoltare economică, se vor face verificări de către angajaţii DADR. Astfel, dacă au fost realizate obiectivele propuse în planul de afaceri, fermierul mai primeşte încă doi ani cei 1.500 de euro. Însă, dacă nu sunt îndeplinite cumulativ obiectivele propuse, sprijinul financiar încetează să se mai acorde, iar banii primiţi în cei trei ani nu trebuie restituiţi.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.