Aşteptată cu sufletul la gură de majoritatea celor ahtiaţi după senzaţional în politică, şedinţa Biroului Politic Central Coordonator al coaliţiei guvernamentale – PD-L şi PSD – nu a adus nimic senzaţional. Dacă ne-am fi luat după declaraţiile oarecum belicoase ale vicepreşedintelui PSD Liviu Dragnea, un fel de vârf de lance al unei opoziţii în propriul partid, ruperea pisicii în două părea iminentă.
Însuşi fostul preşedinte Ion Iliescu, cu diplomaţia-i recunoscută, aprecia că ruperea coaliţiei guvernamentale nu este un „lucru simplu” şi domnia sa nu vede o „alternativă” la actuala formulă. Ca adept al dialogului deschis dintre parteneri în politică, preşedintele de onoare al PSD a afirmat că „Încă de la început a fost clar că nu este o coaliţie obişnuită”, comparând-o cu „o căsătorie năbădăioasă, cu nervozităţi între parteneri”. Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, care este şi vicepreşedinte al PSD, a încercat să liniştească lucrurile declarând: „Social-democraţii şi democrat liberalii vor trebui să se abţină, în perioada următoare, de a face declaraţii răuvoitoare sau negative unii la adresa celorlalţi”. Cel puţin aşa am priceput că s-au înţeles liderii coaliţiei guvernamentale la întâlnirea de ieri.
În mod cert, o abordare tensionată a coabitării partenerilor de coaliţie este contraproductivă. Ce ne facem cu unele zvonuri, cărora, dacă le-am da crezare, soarta coaliţiei actuale nu ar mai avea viaţă lungă? Care ar da apă la moară clevetitorilor şi ar readuce în discuţie posibila reactivare a fostei Alianţe DA. Undeva, în timp, cam pe la mijlocul lunii august, adică de Sfânta Marie mare. În favoarea acesteia vin să fie amintite dispariţia atacurilor la preşedintele Traian Băsescu, din partea candidatului la preşedinţie Crin Antonescu. Candidat al cărui program electoral seamănă mai mult cu un program de guvernare, cum i-ar sta bine unui posibil viitor prim ministru şi nu viitor preşedinte al României.
Despre posibila înţelegere între PD-L şi fostul partener de guvernare PNL, adică refacerea Alianţei DA, refuză să vorbească toată lumea. Din motive diferite. Adversar declarat al acesteia, ex-preşedintele Ion Iliescu este de înţeles. Totuşi, în unele judeţe, inclusiv în Gorj, o apropiere PD-L – PNL se simte. Se zice că, la nivelul judeţului nostru, ar avea loc întâlniri de taină între Ionel Manţog şi Dan Ilie Morega, lideri ai celor două formaţiuni politice interesate. Cât despre imposibilitatea retragerii de la guvernare a PSD, rămâne de văzut. Ar putea-o forţa PD-L, prin schimbarea macazului. O schimbare, totuşi, posibilă şi impusă de Cotroceni.
Ion PREDOŞANU