Începutul sfârşitului Coaliţiei – Cronica unei morţi anunţate

779
Se simţea în aer cum plutea decizia PSD privind asumarea ori neasumarea răspunderii pentru cele trei legi (a educaţiei, a salarizării unice şi cea a sistemului unic de pensii) apreciate de partenerul de guvernare ca indispensabile restructurării. Din partea partenerului din coaliţia aflată la putere, se exprimase foarte explicit, însuşi primul ministru, Emil Boc, preşedintele PD-L, dar şi Adriean Videanu, prim-vicepreşedintele aceluiaşi partid.

Cum nu mai suporta să i se tot pună sula-n coaste, celălalt pol de la putere a reacţionat, ieri, prin vocea preşedintelui PSD, Mircea Geoană. Domnia sa a anunţat că asumarea răspunderii va avea loc pe 2 septembrie fără acordul PSD. Ceea ce va însemna, pur şi simplu, ieşirea de la guvernare a social-democraţilor!

Sigur că unele voci susţineau încă de sâmbătă cam acelaşi lucru, a se revedea cazul lui Constantin Niţă, vicepreşedinte al PSD, iar altele, precum a social-democratului Mîrza mai afirma şi ieri că actuala coaliţie ar fi singura formulă stabilă de guvernare. Ca şi cum n-ar putea exista un guvern monocolor PD-L, susţinut parlamentar de PNL şi UDMR. Situaţia n-ar fi nouă. Mai anii trecuţi a guvernat la fel PNL, cu susţinerea parlamentară a PSD.
Tot Mircea Geoană, ca lider de partid, silit de realitate, aprecia că testul coaliţiei este buna guvernare. Despre care guvernare, voalat, s-a pronunţat tot ieri şi Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România cam astfel: „Un minus 8 sau 8,5 la sută din punctul de vedere al descreşterii economice e o recesiune severă. Majoritatea factorilor care ne duc la această prezumţie s-au întâmplat în prima jumătate a anului şi mai puţin ceea ce se va întâmpla. Primul trimestru a fost mai rău decât anticipasem. Şi rezultatele trimestrului al doilea vor arăta că şi acesta a fost mult sub aşteptările noastre iniţiale.”
Bătrâna Doamnă FMI spune, în fond, că ne lipseşte planul de acţiune anticriză, aşa cum a priceput exact doar controversatul om politic Dan Voiculescu, fondatorul şi preşedintele de onoare al PC.
E drept, s-a vehiculat un plan de acţiune anticriză al PSD. Numai că acesta, deşi discutat în Biroul de coordonare politică al coaliţiei nu ştim să fi fost aprobat ori însuşit şi de PD-L. Despre acel plan, rămas la nivel declarativ, nu se ştie mare lucru. Cert e că şi acesta era tardiv, iar de ieri cunoaştem inclusiv data decesului Alianţei la guvernare: 2 septembrie 2009!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.