Macrişul iepurelui este o plantă care creşte din abundenţă în pădurile umbroase, mai ales de brad, molid şi fag. Este deseori confundat cu trifoiul, numai că are frunzele mai mici şi un gust acrişor foarte plăcut. Frunzele sale sunt moi, fine şi uşor de digerat.
Calităţi curative şi acţiune farmaceutică
Este utilizat ca reconfortant şi stimulent al digestiei. Are efecte vitaminizante (conţine vitamina C) şi remineralizante, reconfortant, stimulent al digestiei.
Mai este folosit ca remediu şi în cazul altor afecţiuni: avitaminoză, scorbutul, astenia de primăvara, inapetenţa, intoxicaţiile cu arsenic sau mercur, cancerul şi scleroza în plăci, bolile hepatice cornice, febra, inflamaţia gurii şi a gingiilor, cancerul de piele.
Suc din frunze de macrişul iepurelui pentru aplicaţii externe
Avitaminoza, scorbutul – se beau zilnic 50-100 ml de suc pe stomacul gol, înainte de masă. Astenia de primăvară, inapetenţa – sucul de macrişul iepurelui băut zilnic şi consumul de salată au un efect înviorător deosebit. Creşterea apetitului are loc pe fondul unei dezintoxicări a organismului şi a unei îmbunătăţiri a digestiei. Intoxicaţiile cu arsenic sau mercur – se beau 100-150 ml de suc dintr-o dată, fără a consuma nimic altceva. Apoi, se iau din sfert în sfert de oră 1-2 linguri de suc. Tratamentul se repetă mai multe zile la rând. Cancerul şi scleroza în plăci – sucul de macriş iepuresc are un efect foarte important în aceste afecţiuni, deoarece dinamizează digestia, favorizează eliminarea substanţelor reziduale, măreşte apetitul şi elimină temporar stările de vomă. Se bea cu puţin timp înainte de masă 50 ml (un sfert de pahar) de suc proaspăt. Se combină foarte bine cu regimul Oshawa (cu cereale integrale). Bolile hepatice cronice – o combinaţie de suc de macriş şi suc de păpădie (preparat din părţi aeriene şi rădăcini proaspete prin aceeaşi metodă) este un drenor hepatic de excepţie. Se bea în fiecare dimineaţă o combinaţie de 50 ml de suc de macriş şi 50 ml suc de păpădie. Inflamaţia gurii şi gingiilor – se clăteşte gura cu suc de patru-cinci ori pe zi, prima oară dimineaţa, înaintea spălării pe dinţi. După clătire, sucul (care este bine să fie ceva mai concentrat) se ţine câteva minute în gură. Cancerul de piele – se pune sucul (făcut cu infuzie de tătăneasă în loc de apă) pe plăgi, de patru-cinci ori.
Sorin Milcu