Menta – aromată şi sănătoasă

1726
mentaPlantă perenă de cultură, înaltă până la 1 m, puternic ramificată încă de la bază, mirosul frunzelor, frecate între degete, este puternic, caracteristic de mentol. Pentru infuzii se recoltează numai frunzele, în mai multe etape, începând de la apariţia primelor flori. În scopuri industriale (pentru obţinerea uleiului volatil) se recoltează întreaga plantă, când 15-20% din plante sunt în floare.
Frunzele de mentă conţin luteolină, hesperidină şi rutină, acizii clorogenic, cafeic şi rosmarinic, taninuri (până la 12%), colină, alfa şi beta carotene, gumirezine, alfa şi beta tocoferol, alfa amarină, triterpene, felandrene, limonen, cadinen, cineol, aldehidă acetică, alcooli sesquiterpenici, cariofilen etc.

Uleiul esenţial este de 1,2-3% în frunzele plantei. Principala componentă din uleiul esenţial este mentolul, care poate ajunge până la 70% în speciile sau în varietăţile de cultură ameliorate în acest scop. Uleiul esenţial mai conţine mentone, mentofuran, alfa-pinen, felandren, limonen, cadinen, cineol, aldehidă acetică şi izovalerianică, alcool amilic şi izoamilic, timol, carvacrol etc.
Farmacologie
Acţiunea farmaco-dinamică a Mentei este imprimată de componentele din uleiul esenţial şi de prezenţa celorlalte substanţe active din plan¬tă. Are acţiune tonic-eupeptică (favorizează digestia), uşor analgezică şi carminativă. Uleiul esenţial, în cantităţi mici, are acţiune excitantă asupra terminaţiilor nervoase senzitive din piele şi mucoase. La început, produce senzaţia de rece, apoi senzaţia de căldură locală accentuată. Are, de ase-menea, acţiune antispastică asupra muşchilor netezi.
Recomandări
Are utilizări în dispepsii (digestie dificilă), în greţuri, spasme pilorice, dischinezii biliare, gastro-intestinale, precum şi ca tonic eupeptic (digestie normală) şi carminativ (eliminarea gazelor).
Mod de preparare şi administrare
Sub formă de infuzie preparată dintr-o lingură rasă la o cană cu apă. Se beau maximum 2 căni pe zi în mai multe etape. Intră în compoziţia a numeroase ceaiuri medicinale.
Contraindicaţii
În constipaţia cronică, când conţinutul în ulei volatil, în special mentol, este foarte mare, poate da naştere la dureri abdominale, greaţă, vărsături, rigiditate musculară.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.