Neînţelegeri asupra Codului Bunelor Practici

1339
img734În urma discuţiile purtate, marile reţele de magazine au „convins” înalţi demnitari din Executiv să întârzie şi să blocheze proiectul de Ordonanţă de Guvern a Codului de bune practici în comerţul cu produse agroalimentare, promovat de Ministerul Agriculturii, susţin patronatele din industria alimentară. „Marile reţele de magazine au «convins», pe căi care exced dialogul social instituţionalizat, funcţionari sau înalţi demnitari să întârzie sub orice formă, să schilodească şi, în cele din urmă, să blocheze proiectul de Ordonanţă de Guvern promovat de Ministerul Agriculturii, mandatat anterior să joace rolul de arbitru între furnizori şi retaileri.

Aşa se face că proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă, aprobat de Guvern, afişat public timp de trei săptămâni, nu şi-a mai găsit drumul către Monitorul Oficial şi niciun funcţionar nu poate explica ce s-a întâmplat cu el”, se arată într-un comunicat al patronatelor din industria alimentară.

Semnatarele comunicatului sunt Asociaţia Română a Cărnii, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase-Rompan şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor şi Tutunului-Sindalimenta.
Totodată, patronatele sunt nemulţumite de atitudinea unor parlamentari care, „din dorinţa de a se erija în cel care a ieftinit alimentele în România”, neglijează consultarea în cadrul parteneriatului social. „Subliniem necesitatea ca, mai ales în această perioadă de criză pentru întreaga economie românească, politicienii să pună înaintea interesului personal, interesul industriei agroalimentare naţionale şi, în primul rând, interesul consumatorilor din România”, se mai arată în comunicat.
Patronatele solicită premierului Emil Boc să îşi asume Ordonanţa de Guvern în forma în care a fost negociată şi agreată în cadrul discuţiilor cu partenerii de dialog social. „Solicităm ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, să îşi respecte declaraţiile de intenţie şi să susţină prin toate mijloacele promovarea interesului naţional, al agricultorilor şi al industrei alimentare româneşti, convingând Guvernul că proiectul de OUG promovat de MAPDR reprezintă voinţa partenerilor sociali, aşa cum a fost manifestată la repetatele întâlniri”, se mai spune în comunicat.
De asemenea, patronatele susţin necesitatea adoptării, în primă fază, a unei Ordonanţe de Urgenţă şi ulterior a unei legi, în contextul unei evoluţii constant negative a relaţiilor din comerţul local cu produse agroalimentare.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.