Păducelul – planta inimii

2171
Trascau 181Păducelul mai este cunoscut şi sub denumirea de gherghinar. Pentru calităţile deosebite în tratarea afecţiunilor cardiace, păducelul mai este numit şi Planta inimii. Fructele se culeg toamna, iar florile se culeg cel mai bine în stare de muguri.
Fructele conţin vitaminele C, B, acizi citric şi tartric, bioflavonide, care au un puternic efect antioxidant.

Consumul acestora întăreşte rezistenţa pereţilor vaselor sanguine, dilată şi relaxează arterele, scade nivelul colesterolului şi reduc depunerile de grăsime de pe pereţii arterelor şi din alte ţesturi (un bun aliat în curele de slăbire). Fructele de păducel au o acţiune astringentă asupra mucoaselor, reduc umflarea acestora şi secretarea de mucus în exces. Asupra rinichilor au o acţiune uşor diuretică. Prin conţinutul de bioflavonide păducelul are însuşirea de a regla tulburările nervoase ale inimii, exercită o acţiune calmantă asupra sistemului nervos, scade tensiunea arterială, măreşte circulaţia la nivelul inimii, creierului şi a altor organe. Se recomandă în anghina pectorală, tulburări de menopauză, ateroscleroză, emotivitate excesivă, nevroze cardiace şi stări de excitabilitate cu aritmie.

Păducelul este folositor şi în cazul umflării mâinilor şi a picioarelor, a urinării nocturne excesive, la bolnavii cardiaci, în cazul tulburărilor specifice premenopauzei (palpitaţii, stări de nelinişte şi nervozitate), în nevroze, stări de anxietate, atacuri de panică, agresivitate mărită şi tulburări de comportament la copii. Florile acestei plante sunt printre cele mai bine tolerate şi mai nenocive remedii vegetale din lume. Toate testele de laborator sau clinice pun în evidenţă faptul că şi atunci când este folosit în cure de foarte lungă durată, de peste 6 luni, păducelul nu produce tulburări organice sau de altă natură. Tratamentul de lungă durată cu flori de păducel are efecte aproape magice asupra persoanelor în etate.
Fructul seamănă cu un măr pădureţ, ca formă şi mărime, roşu la culoare. Ajută digestia, activează fluxul de energie şi al circulaţiei sângelui, înlătură stagnările şi viermii intestinali. Fructele de păducel sunt folosite în tratamentul indigestiei cu retenţie de carne în stomac, a maselor (tumorilor) abdominale, senzaţiei de greutate şi prea-plin în piept sau în abdomenul superior, în tratamentul diareei, dizenteriei, durerilor de spate, a celor date de hernie, durerilor abdominale postpartum (după naştere), dismenoreei, indigestiilor date de lapte la copii mici. Fructele de păducel ajută efectiv la digerarea grăsimilor, previn intrarea excesivă a lor în circuitul sangvin şi îndepărtarea acestora prin scaun. Prepararea şi consumul fructelor de păducel. Fructele uscate de păducel se pot procura din magazinele de plante medicinale.
Fructele de păducel se pot consuma în stare proas-pătă (unde sunt accesibile în această formă) însă în general ca decoct al fructelor uscate, fierte singure ori împreună cu alte plante medicinale sau ca adaos la unele feluri de mâncare. Se pot adăuga la mâncărurile cu carne de pasăre sau cu peşte pentru a frăgezi carnea sau oasele.
• Fierturile de fructe de păducel se pot folosi pentru aplicări exterioare, direct pe piele. Păducelul intră în comoziţia multor remedii pentru acnee şi varice.
• Fierbeţi 15 g de fructe de păducel cu 2-3 căni de apă şi beţi zilnic ceaiul rezultat ca tratament pe termen lung pentru hipertensiune, colesterolemie, şi pentru prevenirea bolilor de inimă.
• Fierbeţi 15 fructe de păducel şi adăugaţi la ceaiul rezultat 1.5 g fenel pisat (Ferula communs). Beţi zilnic dimineaţa în cazul herniilor intestinului subţire.
• Prăjiţi în tigaie fructe de păducel până la transformarea lor în „cărbune de păducel”. Râşniţi 6-9 g de cărbune de păducel. Consumaţi pulberea rezultată cu apă caldă ca remediu natural pentru durerile abdominale date de gastrita cronică, enterită şi dizinterie.
• Fierbeţi 3 g de cărbuni de păducel cu 6 g fructe de păducel uscat. Ceaiul rezultat se poate administra în cazul diareei la copii.
• Fierbeţi 10 g fructe de păducel cu 6 g de coajă uscată de portocală şi beţi ceaiul rezultat în cazul indigestiilor date de consumul de carne.
• Pentru dureri postpartum sau dismenoree se poate bea ceai de fructe de păducel sau în combinaţie cu rădăcină de angelică.
• Vin tonic de păducel – amestecaţi următoarele ingrediente şi lăsaţi la macerat între 10-30 de zile: 250 g fructe de păducel uscate, 250 g fructe proaspete de logan (Dimocarpus longan), 30 g curmale roşii, 30 g zahăr brun şi 1 litru de vin de orez (se poate folosi şi vodkă). Se beau 30 ml de vin tonic pentru înlăturarea durerilor musculare, a durerilor cauzate de artrită, a vederii înceţoşate, a durerilor de mijloc şi de picioare la persoanele în vârstă. Atenţie: consultaţi medicul de familie referitor la consumul de alcool!
Precauţii şi contraindicaţii – evitaţi consumul excesiv de remedii din fructe de păducel dacă suferiţi de regurgitări, hiperaciditate sau constipaţie; reacţiile secundare sunt foarte rare şi apar doar la extracte concentrate.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.