Pensiile îngheţate, susţinute de FMI

552

02-pensionari-dnDupă zece zile de discuţii cu autorităţile române, delegaţia FMI a ajuns la un acord cu acestea în privinţa măsurilor ce trebuie luate în continuare, astfel încât economia să se încadreze în noii parametri stabiliţi. Misiunea FMI va propune oficialităţilor române ca o parte din următoarele două tranşe, respectiv din septembrie şi decembrie, să fie alocată pentru finanţarea deficitului bugetar, după ce acesta a fost majorat de la 4,6% la 7,3% din PIB, a declarat şeful delegaţiei FMI la Bucureşti.

Anul viitor, deficitul ar urma să se plaseze la sub 6%. El a arătat că, pentru finanţarea deficitului bugetar, va fi alocată jumătate din tranşa din septembrie şi jumătate din cea din decembrie. Următoarele două tranşe din împrumutul de la FMI, de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST, aproape 1,9 miliarde de euro), respectiv 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro), ar urma să fie acordate în lunile septembrie şi decembrie, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI. Astfel, aproximativ 1,7 miliarde de euro vor avea ca destinaţie finanţarea deficitului bugetar.

FMI prognozează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009, dublu faţă de estimarea anterioară, din luna martie, de 4,1%. Pentru 2010, instituţia financiară anticipează o uşoară creştere economică, de 0,5%-1%, pe fondul unei reveniri treptate în următoarele trimestre. În pofida crizei economice tot mai accentuate, premierul Boc a dat startul pomenilor electorale de toamnă. Astfel, şeful Guvernului a anuntat că, de la 1 octombrie, pensia minima va fi majorată de la 300 la 350 de lei, iar punctul de pensie va creşte cu 2%, aşa cum fusese preconizat. „Am decis să ne respectăm angajamentele faţă de pensionari în ceea ce înseamnă pensia minimă şi majorarea cu 2% a pensiei de la 1 octombrie, astfel încât aceste angajamente, pentru persoanele care sunt cel mai afectate de criză, să fie respectate, aşa cum legile în vigoare ne-o cer”, a spus Emil Boc, la finalul şedintei coalitiei. Şeful Guvernului a mai precizat că Ministerul Finanţelor a fost mandatat să susţină la discuţiile cu FMI menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, introducerea de la 1 octombrie a măsurii neimpozitării profitului reinvestit şi introducerea de la 1 ianuarie 2010 a impozitului forfetar restrâns pe domenii. „Se va continua procedura de rambursare transparentă a TVA. Vor fi asigurate resursele financiare pentru infrastructura, pentru a asigura locuri de muncă, concomitent cu resurse financiare suplimentare pentru finanţarea proiectelor europene”, a mai spus Boc.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.