Formațiile de lucru – Priză Apă Rovinari și Atelierul Mecanic – din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj Apele Române Jiu au efectuat săptămâna aceasta decolmatarea râului Jiu, în zona barajului plutitor montat la Rovinari.
Cu ajutorul bărcii, lucrătorii SGA au reușit să strângă atât puținele pet-uri care fuseseră oprite la barajul plutitor, dar și buturugile, lemnele aduse de râu.
,,La acțiunea de decolmatare și igienizare a cursului de apă au fost folosite, atât resursele umane, cât și cele materiale, pe lângă barcă și o autobasculantă și un excavator pe șenile.
S-au strâns aproximativ 100 de tone de vegetație acvactică, material lemnos, mâlos, resturi, deșeuri de tot felul aduse de Jiu din aval. Totodată, pet-urile adunate separat vor fi preluate de firma de salubrizare din zonă”, a comunicat Apele Române Jiu.
De reținut
Apele Române Jiu împreună cu Asociația CSR Nest și Dorna au montat capcana de deșeuri pe râul Jiu, amonte de Priza cu Barare Rovinari. Implementarea proiectului comun privind montarea echipamentelor pentru colectarea deșeurilor plutitoare pe râul Jiu, la cca 300 metri amonte de Priza cu Barare Rovinari s-a realizat în urmă cu doi ani.
Barajul amintit a fost fixat cu ajutorul Apele Române Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj acordând sprijin tehnic și contribuind cu forțe umane și materiale (utilaje). Scopul proiectului este acela de a stopa gunoaiele plutitoare (lemn, crengi) transportate în timpul viiturii și a pet-urilor aduse pe Jiu, reducând astfel gradul de poluare a râului, au mai transmis reprezentanții Apele Române Jiu.
M.C.H.
„Răul care urcă muntele” – un film din anii ’70, probabil numai ăla putea aduce deșeuri din AVAL!