Conţin: apă, săruri minerale, enzime, vitaminele (C, Bl, .62, PP, A), acizi (acetic, formic, caprinic), aldehide etc. Sunt indicate în dispepsii, hematurii, litiaze urinare şi îngrijirea tenului. Florile de piersic sunt sedative, antispasmodice, laxative; frunzele sunt vermifuge; pasta cu frunze se foloseşte contra cancerelor ulcerate. Vă prezentăm în continuare câteva metode de folosire a acestor fructe în beneficiul sănătăţii dumneavoastră:
PIERSICI PE SOS ALB
Ingrediente: 700 g piersici, 500 g smântâna dulce, 2 linguri făina de orez, 1 lingură cremogen, 1 mână de petale roşii de trandafir, câteva vârfuri de maghiran. Preparare: Smântâna (proaspătă) se amestecă cu făina de orez şi cremogenul, se toarnă în platou, iar pe suprafaţă se aşează jumătăţi de piersică. Deasupra se presară petale de trandafir tăiate fideluţă, iar pe margini se decorează cu vârfuri de maghiran.
CREMĂ DE PIERSICI ŞI TĂRÂŢE
Ingrediente: 600 g piersici, 1 pahar lapte vegetal de nuci, 2 linguri cremogen, tărâţe, un vârf de cuţit cu pulbere de scorţişoară, coajă rasă de la 1/2 lămâie, 1 linguriţă tinctură de propolis, puţină miere (după gust), 4-5 linguri de frişcă bătută, 1 lingură seminţe de mac. Preparare: Piersicile (separate de sâmburi) şi măruntite fin (manual sau mecanic), se amestecă cu laptele vegetal, cremogenul, pulberea de scorţişoară, coajă de lămâie, tinctura şi tărâţele (cât cuprinde), până se obţine o compoziţie potrivit de îngroşată; se pune în pahare cu picior sau în farfurioare de compot. Deasupra se pune câte puţină frişcă peste care se presară câteva seminţe de mac.
Sorin Milcu