Rafting pe Jiul de Sus

733
rafting-23Pentru iubitorii de rafting precizăm faptul că până în prezent puţine expediţii au coborât Defileul Jiului în ambarcaţiuni, deşi acest tronson al Jiului localizat între Livezeni şi Bumbeşti, constituie o veritabilă piatră de încercare pentru coborâtorii pe ape repezi. Cauzele ar fii două: una dintre ele ar fi lipsa unor ambarcaţiuni adecvate iar a doua perioada destul de scurtă din an când apa este suficient de mare pentru a permite trecerea peste multitudinea de stânci şi praguri presărate pe albia sa.

Oricum, chiar şi cu aceste piedici, Jiul cu grandiosul său defileu rămâne o adevărată provocare pentru coborâtorii pe ape .

Pluta Colorado înfruntă Jiul de Sus
La mijlocul lui octombrie în plin sezon ploios, cu Jiul la un nivel foarte crescut, se testează în sfârşit prima ambarcaţiune adevărată de rafting pluta Colorado, de altfel barca oficială a ultimelor trei ediţii ale campionatelor mondiale de rafting.
Barca de o calitate excepţională reuşeşte o cursă extraordinară atingând pe unele porţiuni viteze de 50 km /oră, rezistând la toate dificultăţile fără să se răstoarne. De atunci, în fiecare an s-au făcut coborâri pe Jiu pentru perfecţionarea tehnicilor necesare iar mai apoi în cadrul programului GORJ AVENTURA iniţiat de specialiştii gorjeni.
Şi în acest an sezonul de coborâri pe Jiu a fost deschis la jumătatea lunii aprilie printr-o coborâre efectuată cu 4 ambarcaţiuni Colorado de la statuia Generalului Dragalina (Lainici) terminând la ieşirea Jiului din defileu. Până la ora actuală s-au desfăşurat pe porţiunea defileului aparţinând judeţului Gorj mai multe incursiuni de rafting pe distanţe diferite.
rafting051Pe Jiu „la vale”
O coborâre pe apa cea iute a Jiului de Sus, durează între trei şi opt ore de navigaţie continuă dar piedicile şi dificultăţile de manevrare, măresc acest timp de câteva ori. Defileul Jiului îmbină aproape toate caracteristicile: dinamic şi vijelios în prima parte, cu praguri şi fierbători în partea sa centrală şi cu o tendinţă de domolire spre final. La intrarea Jiului în defileu prima porţiune este plină de repezişuri, albia este îngustă şi strânsă între pereţii verticali iar navigaţia cere o îndemânare deosebită. În continuare Jiul străbate adânca despicătură, ferestruită de milenii în umerii masivelor Parâng şi Vâlcan. După aproximativ 15 Km. de navigaţie se apropie o succesiune de praguri ce fac să bolborosească apa: ne aflăm în punctul „La fierbătoarea Lainiciului”.
Continuând drumul pe o porţiune care pare că este mai liniştită şi mai uşor de manevrat se ajunge într-o mică depresiune numită Pleşa . De aici şi până la Bumbeşti unde ia sfârşit coborârea prin defileu apele par că se domolesc.
Măsuri de prevenire
Deşi pare la prima vedere un lucru spectaculos şi la îndemâna oricui trebuie făcute câteva precizări privind pregătirea şi dotarea celor ce doresc să încerce o coborâre pe Jiu în zona defileului. De cele mai multe ori coborâtorii pe ape repezi folosesc în aceeaşi măsură cu alpiniştii corzile şi carabinierele pentru depăşirea locurilor dificile aşa încât caracteristicile acestora precum şi modul de folosire trebuie cunoscute bine de cei în cauză. Pentru prevenirea accidentelor, fiecare membru al echipei trebuie să poarte costum de neopren ,cască de protecţie şi vestă de salvare gonflabilă. Aceste accesorii trebuie purtate tot timpul cât se navighează pe apă. Coborârile pe ape repezi trebuie să se facă sub conducerea unor persoane cu experienţă astfel ca porţiunile periculoase să fie trecute cu maxim de atenţie .
Raftingul pe agenda operatorilor de turism
Autorităţile locale împreună cu Serviciul Public Salvamont Gorj vor continua să identifice elemente inedite de interes turistic pentru ca acestea să poată fi introduse în circuite turistice urmărind permanent respectarea strictă a măsurilor de siguranţă a participanţilor, operatorii de turism având acum ocazia acum să realizeze şi să lanseze pe piaţă programe turistice competitive, în care raftingul gorjean să fie cu certitudine elementul de mare atracţie.
În anul 2001 a debutat coborârea pe Jiu cu 2 bărci de câte două persoane, o barcă de agrement din material plastic ( practic cele mai comune bărci aflate în comerţ ) şi o barcă de pânză cauciucată. Traseul de circa 20 km, a început la Lainici şi s-a încheiat la Vişina. Bărcile au fost foarte instabile şi s-au răsturnat de mai multe ori, apa fiind foarte mare, rapidă, cu valuri, vârtejuri sau căderi de până la doi metri. Traseul se repetă la două săptămâni numai cu barca de agrement care nu rezistă contactului cu stâncile şi se avariază după câţiva km.
La începutul anului 2002 se fac coborâri experimentându-se mai multe feluri de ambarcaţiuni (o barcă de două persoane din pânză cauciucată şi două caiace de plastic). Din nou torentul foarte puternic creează probleme şi caiacele se răstoarnă. Rămâne în traseu barca de două persoane care se dovedeşte însă prea mică, fiind şi ea prinsă într-un vârtej.
La începutul verii anului 2003 în cadrul unui schimb de experienţă între salvamontiştii din Gorj şi cei din Bihor, orădenii aduc trei ambarcaţiuni gonflabile de câte două persoane speciale pentru rafting. Experienţa este binevenită, coborârea decurge fără probleme şi se evidenţiază deja faptul că Defileul Jiului poate fi abordat pe viitor numai cu echipament special de rafting.
Mugurel PETRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.