Regimul hipocaloric

1053
Nu mai este o surpriză de mulţi ani faptul că lumea se confruntă cu o problemă mondială majoră: obezitatea. Aparent, această boală face victime, atât în ţările bine dezvoltate cât şi în cele în curs de dezvoltare. Presaţi de timp sau de probleme financiare deseori şi de comoditate, oamenii tind să mănânce ce le “pică în mână” fără a se gândi la ce efecte ar putea avea hrana asupra organismului.

Dieta hipocalorică
Specialiştii în igiena alimentaţiei au venit cu un nou concept în ceea ce priveşte o alimentaţie sănătoasă: dieta hipocalorică. Aceasta este folosită fie pentru a preveni unele boli, fie pentru a le ameliora sau trata.
Regimul hipocaloric constă de fapt în scăderea aportului energetic zilnic, prin reducerea cantităţilor de grăsimi şi zaharuri din alimentaţie. În dieta hipocalorică alimentele consumate cu precădere sunt produsele vegetale, întrucât acestea au un conţinut sărac în calorii. S-a dovedit faptul că regimul hipocaloric este foarte eficient în curele de slăbire. Un astfel de regim provoacă scăderi majore de greutate într-un interval relativ scurt de timp (se ajunge până la o scădere în greutate de 15 kg în 2-3 luni). Însă doar 10% din cei care slăbesc cu ajutorul regimului hipocaloric reuşesc să-şi menţină greutatea în decurs de 5 ani. Pentru ca dieta hipocalorică să fie eficientă în cazul curelor de slăbire, aceasta ar trebui asociată cu exerciţii fizice constante.
Beneficii
Dieta hipocalorică aduce mari beneficii sănătăţii. Studiile au arătat că regimul hipocaloric reuşeşte, pe lângă scăderea în greutate, să determine şi o scădere a tensiunii arteriale şi a cantităţii de grăsime din organism, micşorând astfel riscul unei morţi premature, cauzată de boli cardiace.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.