Prezent în multe feluri de mâncare, de la salate până la preparate din carne de peşte, mărarul se găseşte tot timpul verii. Restul anului vă veţi folosi în gătirea mâncărurilor de mărar uscat.
Ştiaţi că seminţele de mărar sunt mult mai aromate decât frunzele plantei? Este bogat în vitamine şi minerale, iar multe dintre beneficiile aduse sănătăţii se datorează şi flavonoizilor.
Combate diareea
Această afecţiune apare de obicei din două cauze: indigestie sau în urma acţiunii unui microb. Mărarul poate rezolva prima parte a problemei, întrucât acesta deţine proprietăţi digestive. Chiar şi în cazul acţiunii unui microb, mărarul poate rezolva problema. Cum aşa? Vă spuneam că se înscrie pe lista celor mai nutritive alimente şi aşa este. Flavonoizii din mărar conţin uleiuri esenţiale care au efect antibacterian şi pot vindeca diareea inhibând acţiunea microbilor.
Vindecă dizenteria
Adesea se face o confuzie între diaree şi dizenterie, dar nu este acelaşi lucru. Dizenteria apare de pe urma infestării cu fungi. Mărarul reprezintă şi de data aceasta o soluţie la problemă, graţie uleiurilor esenţiale care au efect dezinfectant şi inhibă acţiunea fungilor.
Remediu pentru insomnie
Flavonoizii şi vitaminele din complexul B, regăsite în acizii esenţiali, au efect stimulent, activează secreţia enzimelor şi hormonilor, care au efect hipnotic, liniştind şi până cel mai agitat somn.
Reglează digestia
Ştiaţi că mărarul creşte pofta de mâncare? Iată şi motivul pentru care este folosit în atâtea reţete. Uleiurile esenţiale prezente în mărar, activează secreţia bilei şi a sucurilor gastrice. În plus, stimulează activitatea peristaltică din intestine.
Disfuncţiile menstruale
Flavonoizii din mărar stimulează anumiţi hormoni din organism, care asigură un ciclu fără probleme.
Problemele respiratorii
Camforul şi alte componente din uleiurile esenţiale au acţiune anti-congestivă şi antihistamică şi astfel combat congestia din sistemul respiratoriu, cauzat de histamine, răceală sau alergii.
Combate spasmele
Crampele musculare şi spasmele intestinale pot fi tratate cu ulei de mărar.
Ideal pentru mămici
Despre mărar se ştie că acesta este recomandat mămicilor, întrucât stimulează lactaţia. Mai mult de atât, previne colicii la micuţi.
Ingrijire orală
Seminţele de mărar, dar şi frunzele sunt foarte bune pentru împrospătarea respiraţiei. Uleiurile esenţiale din mărar au efect antioxidant şi dezinfectant. Efectul antioxidant minimalizează rana de la nivelul gingiilor şi dinţilor, cauzate de radicalii liberi. Ştiaţi că mărarul este o sursă ideală de calciu? Iată şi motivul pentru care vă menţine zâmbetul frumos şi… sănătos.
Alte beneficii
Mararul are efect relaxant, fortifiant, diuretic şi stimulează secreţia endocrină.
Cum poate fi consumat
Sub formă de infuzie, ulei ori proaspăt, doar se ştie cu cât este mai puţin gătit îşi păstrează o mare parte din nutrienţi. Vouă vă place mărarul?
Cristina RĂSCOL