185 de tineri gorjeni au devenit afacerişti

453

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în primele opt luni ale anului 2014, tinerii întreprinzători din România au înfiinţat 15.163 de firme (SRL-D), iar la nivelul judeţului nostru numărul acestora a fost de 185.

Județul fruntaș privind înfiinţarea de firme de către tineri este Cluj – 1.997, urmat de municipiul București – 1.674, Timiș – 1.070, Maramureș – 625, Dolj – 611 şi Brașov – 603. Potrivit unui raport al ONRC, la data de 31 august 2014, numărul SRL-D-urilor înfiinţate la nivelul judeţului Gorj a fost de 185, dintre care 182 încă sunt în funcţiune şi 3 au fost radiate. Totodată, alte două firme sunt în curs de înfiinţare.
Pentru a putea beneficia de alocaţia financiară nerambursabilă de la stat, societatea trebuie să fie înfiinţată de un întreprinzător debutant de până în 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult cinci întreprinzători debutanţi asociaţi. De asemenea, beneficiarii trebuie să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă şi să menţină în activitate cel puţin doi salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor şi să reinvestească, anual, cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.
Alte facilităţi de care pot beneficia tinerii în cadrul programului sunt garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Ministerul Economiei, care acoperă până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro, scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, precum şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum şi de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României.

Mai puţine firme în Gorj
Un alt raport statistic al ONRC arată faptul că numărul înmatriculărilor de firme pe persoane fizice şi juridice efectuate în intervalul 1 ianuarie – 31 august 2014 s-a înjumătăţit faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în intervalul 1 ianuarie – 31 august 2013, numărul înmatriculărilor la nivelul judeţului Gorj a fost de 1.832, cele mai multe fiind PFA-uri, în număr de 1.085. Comparativ cu anul trecut, în intervalul 1 ianuarie – 31 august a.c., în Gorj s-au înregistrat 872 de înmatriculări, numărul firmelor înfiinţate fiind astfel în scădere faţă de anul anterior, în 2014 cele mai multe înfiinţate fiind SRL-uri (406 înmatriculări).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here