345.771 de locuitori în Gorj, după recensământ

1033

recensamantRecensământul populaţiei şi al locuinţelor s-a încheiat luni în toată ţara. La nivelul judeţului Gorj, pe parcursul celor 12 zile de recensământ, au fost recenzate 155.695 de locuinţe şi 345.771 de persoane.

 

La nivelul întregii ţări, în perioada 20-31 octombrie, s-a desfăşurat recensământul populaţiei şi al locuinţelor. Pe parcursul celor 12 zile de recensământ, recenzorii au trecut pragul a 8.387.153 de locuinţe, fiind recenzaţi 19.595.506 de români. Deşi nu s-a desfăşurat fără probleme, recensământul s-a încheiat totuşi luni în toată ţara. Primele rezultate vor fi făcute publice anul viitor, la sfârşitul lunii ianuarie. În judeţul Gorj, în desfăşurarea procesului de recenzare nu au survenit probleme deosebite. Potrivit şefului Direcţiei Judeţene de Statistică nu a fost aplicată nici o amendă, populaţia dând dovadă de spirit civic şi colaborând cu recenzorii. „Nu au rămas persoane nerecenzate întrucât luni s-a finalizat activitatea de recenzare, în sensul că dacă au mai rămas persoane nerecenzate, s-a făcut deplasarea la domiciliile acestora sau persoanele respective s-au prezentat la primăriile din raza teritorială a unităţilor administrative respective. S-au făcut recenzări şi în cazul persoanelor care s-au găsit la un moment dat pe raza teritorială a altei localităţi. Acele formulare de recensământ se predau la primăria de care aparţine persoana respectivă după care se merge pe filieră şi se bagă în mapa recenzorului care avea datoria să recenzeze acele persoane. În felul acesta, centralizatoarele pe sectoare şi pe secţii vor corespunde cu situaţia reală. După înregistrarea tuturor informaţiilor din formularele de recensământ, urmează activitatea de verificare a formularelor de recensământ, a informaţiilor de acolo şi centralizarea acestora. După ce se fac toate analizele şi se verifică corectitudinea pe filiera recenzor – recenzor şef – şef de circumscripţie, în final se va întocmi centralizatorul cu date provizorii la nivelul fiecărei localităţi”, a declarat Gheorghe Popescu, adăugând că nici furnizarea codului numeric personal nu a reprezentat o problemă pentru gorjeni: „La ora actuală nu mai există această problemă a CNP-ului; toate CNP-urile au fost furnizate până la urmă chiar de persoanele care trebuiau să fie recenzate, revenind recenzorii la domiciliul acestora sau sunând persoanele respective”.

Peste 300.000 de gorjeni

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, pe parcursul celor 12 zile de recensământ în judeţul Gorj au fost recenzate 155.695 de locuinţe şi 345.771 de persoane. Astfel, în municipiul Târgu-Jiu au fost înregistrate 81.163 de persoane, în Motru – 18.001, Rovinari – 12.627, Bumbeşti-Jiu – 9.373, iar în Târgu-Cărbuneşti – 8236. De asemenea, în Târgu-Jiu a fost înregistrat cel mai mare număr de locuinţe – 33.803, în timp ce cel mai mic număr a fost înregistrat la nivelul comunei Samarineşti, unde au fost numărate doar 805 locuinţe.

Primele rezultate, la sfârşitul lunii ianuarie

În cadrul procesului de recensământ au fost culese date pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice ale persoanelor şi ale gospodăriilor. Ultimul recensământ a fost efectuat în România în anul 2002 iar primele rezultate privind populaţia stabilă a României vor fi făcute publice la sfârşitul lunii ianuarie 2012. INS avertizează totuşi că numărul persoanelor recenzate nu este egal cu numărul de persoane cuprins în populaţia stabilă a ţării şi asta deoarece în acest număr nu sunt cuprinse persoanele care au apelat la metoda auto-înregistrării, persoanele din spaţiile colective de locuit, persoanele recenzate prin structurile MapN, MAE, MAI etc. şi include doar o parte dintre persoanele plecate din ţară pe o perioadă îndelungată, informaţiile legate de acestea fiind furnizate de ceilalţi membri ai familiei aflaţi în ţară.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here