Moisescu: „Trebuie redus consumul de paracetamol”

2499

Medicul Mihai Moisescu spune că paracetamolul nu este periculos dacă este administrat după recomandarea cadrelor medicale. În plus, Moisescu spune că dozajul trebuie redus, întrucât o doză mai mare nu dă efecte mai bune, ci, dimpotrivă, creşte toxicitatea.

În ultimele zile s-a creat o adevărată isterie la nivel naţional în privinţa consumului de paracetamol. Întrebat despre efectele nocive ale acestui medicament, medicul Mihai Moisescu a spus că ultimele studii efectuate nu fac altceva decât să demonstreze că o doză mai mică de paracetamol reduce şi reacţiile adverse. Cu alte cuvinte, Moisescu recomandă reducerea dozelor administrate şi aminteşte bolnavilor că medicamentul trebuie administrat la recomandarea cadrelor medicale. „Este o modă a se da paracetamol, iar acesta nu este nociv dacă este luat  după prescripţia medicului. Tendinţa actuală este de a reduce dozele. Cu alte cuvinte, problema este legată doar de dozaj. Studiile actuale au demonstrat că o doză mai mare de paracetamol nu face mai bine, ci doar creşte toxicitatea în organism; efectele sale sunt optime la o doză de 325 mg şi atât timp cât nu este depăşită această doză, nu este nicio problemă”, a confirmat medicul Mihai Moisescu.
Agenţia Naţională a Medicamentului a declarat într-un comunicat că „sunt informaţii despre dozele uzuale recomandate (1-2 comprimate la intervale de 4 ore, administrate la nevoie), despre doza maximă recomandată (pentru adulţi, 4g, pentru copii 6-12 ani, 60 mg/kg/zi repartizat în prize egale), despre reacţiile adverse posibile – erupţii, mâncărime, scăderea numărului de trombocite, agranulocitoză cu faringită şi febră- neaşteptat, afectare hepatică, colică renală”. În cazul dozelor mai mari şi tratament prelungit, paracetamolul poate produce afectarea funcţiei renale până la insuficienţă renală cronică.
 M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here