88 de gorjeni şi-au cumpărat vechime în muncă

Zeci de gorjeni şi-au cumpărat vechime în muncă din 27 octombrie 2016, de când a intrat în vigoare legea care permite acest lucru, şi până la începutul lunii martie 2017. Pentru a cumpăra vechime, doritorii trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă şi să se prezinte cu actele necesare la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP).

Potrivit Legii nr. 186/2016 care a intrat în vigoare la data de 27 octombrie, gorjenii care vor să iasă la pensie, dar nu au stagiul de cotizare complet pot cumpăra de acum vechime şi retroactiv. Venitul asigurat (pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata.
“Până la data de 2 martie 2017, au fost încheiate 88 de contracte pe noua lege, practic au fost încheiate contracte de asigurări sociale, cumpărându-şi astfel vechime, în baza Legii nr. 186/2016. Perioada de valabilitate a legii, practic ultima zi în care se mai poate cumpăra vechime este 27 aprilie a.c. Cea mai mare perioadă asigurată a unui contract a fost de 5 ani pentru un număr de două contracte. Suma maximă raportată la ziua de astăzi ce poate fi plătită, deoarece este în funcţie de inflaţie, este de 15.900 de lei, iar cea mai mică perioadă asigurată a fost de o lună de zile”, a declarat Valentin Stegăroiu, şef serviciu în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj.
La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declaraţie, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dar şi că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului. Este de precizat faptul că încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor Legii 186/2016 poate fi solicitată numai în perioada 27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017, iar vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 – octombrie 2016.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here