Absolvenții de liceu, testați la comunicare orală în limba română

579

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat de anul acesta a debutat ieri, cu proba de evaluare a competențelor de comunicare orală în limba română. La nivelul județului Gorj, în vederea susținerii acestei probe s-au înscris 2995 de elevi.

Potrivit calendarului de desfășurare a examenului național de Bacalaureat, sesiune iunie-iulie, proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se desfășoară în perioada 13 – 15 iunie. În intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar între 21 şi 24 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale. Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională programată între 27 iunie şi 1 iulie. Din Gorj, la proba orală la limba română s-au înscris 2995 de candidați, la cea de evaluare a competențelor digitale 2942 de candidați, iar la cea de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională 2928 de candidați. Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care, la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să raspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Probele scrise încep pe 4 iulie
Probele scrise vor debuta pe 4 iulie și se vor desfășura după următorul calendar: 4 iulie – Limba și literatura română, 6 iulie – proba obligatorie a profilului, 8 iulie – proba la alegere a profilului și specializării. La prima probă, în centrele de examen din județul Gorj, sunt așteptați 3221 de candidați. Proba obligatorie a profilului ar urma să fie susținută de 3312 candidați, 2608 dintre aceștia optând pentru Matematică și 704 pentru Istorie. La proba la alegere a profilului și specializării s-au înscris 3395 de candidați, după cum urmează: 170 – Fizică, 123 – Chimie, 1855 – Biologie, 127 – Informatică, 996 – Geografie, 18 – Filosofie, 26 – Logică, 22 – Economie, 15 – Psihologie și 43 – Sociologie.

Primele rezultate, afișate pe 12 iulie
Primele rezultate obținute de candidați la examenul de Bacalaureat vor fi afișate în data de 12 iulie, până la ora 16.00. În aceeași zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse și eventualele contestații. Acestea vor fi soluționate în perioada 13 – 15 iulie, iar rezultatele finale ale primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afișate în cursul zilei de 16 iulie.
Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probelor scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here