Depozitele de cărbune, sub lupă – Expertul judiciar, avocații BVA COAL și juriștii CEO, în control la carierele Roșiuța, Lupoaia și Husnicioara

958

Trei dintre carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia(CEO) au fost luate, ieri, la puricat de o comisie formată din 12 persoane, la inițiativa expertului judiciar stabilit de instanța de judecată, în dosarul BVA COAL SRL vs. CEO, privind exportul de cărbune al companiei către Serbia. Este vorba despre carierele din Motru, Roșiuța și Lupoaia, și de cea din Mehedinți, adică Husnicioara, unde s-au verificat, luni, stocurile de cărbune, granulația lignitului și depozitele. Concluziile expertizei vor fi prezentate la instanță, posibil, chiar la termenul din 30 mai, de la Tribunalul Gorj.

În dosarul civil „BVA Coal vs. CEO” următorul termen a fost programat pentru finalul acestei luni, de o instanță a Tribunalului Gorj. Firma din Constanţa are aici calitatea de reclamant şi a denunţat, în august 2015, modul în care CEO a reziliat contractul privind achiziţia a 1,2 milioane de tone de cărbune. Contractul cu BVA, care privea exportul cărbunelui CEO către Serbia, a fost întrerupt, cu doi ani în urmă, pe motiv că nu ar mai fi fost făcute plăţi în acesta. Avocaţii BVA au susținut însă, pe tot parcursul procesului că vinovată de încetarea contractului s-ar face fosta administraţie ,,Ciurel” a CEO, care nu ar fi livrat cărbune la granulaţia cerută. CEO a încercat să execute garanţia la contract de 780.000 euro şi de aici a început un adevărat scandal şi litigiul între cele două societăţi.
De altfel, presa locală a tratat pe larg povestea exportului de cărbune, pe care jurnaliștii au considert-o a drept ,,dubioasă”. Totul, deoarece exportul de cărbune pentru țara vecină a fost realizat prin firma de apartament BVA Coal, înfiinţată cu puţin timp înainte de organizarea licitaţiei de vânzare cărbune de către CEO. Reamintim că, BVA cumpăra, în decembrie 2014-aprilie 2015, de la CEO cu 13 euro tona de cărbune şi o revindea cu 34 euro tona în Serbia. Valoarea contractului a fost de 16 milioane euro, iar contractul a fost încheiat pe 6 luni. În final, nu a fost însă livrată decât o cantitate de 350.000 de tone de lignit în acest contract, pentru care BVA COAL a deschis un proces civil, aflat acum pe rolul Tribunalului Gorj.
De altfel, la ultimul termen din dosar, care a avut loc pe 21 martie, instanța de fond a acordat ,,termen de judecată la data de 30.05.2017 pentru întocmirea şi depunerea raportului de expertiză, dat fiind volumul mare de lucrări necesar a fi efectuate de expert”.

Părțile prezente la expertiză
Deoarece părțile nu se prezentau la ultima etapă a expertizei contabile, cum ceruse expertul Emanuel Ciobanu, instanța de judecată a fost nevoită să dea șapte termene de judecată pentru ca raportul final să fie depus la instanță. Nu se știe însă dacă și la termenul din 30 mai documentul va ajunge pe masa judecătorilor, asta deoarece volumul de muncă este imens, iar expertul a realizat până acum abia jumătate din expertiză.
,,Depunerea expertizei a tot fost amânată deoarece procedura de realizare a fost foarte greoaie, dar și pentru că am solicitat ca ambele părți din dosar să fie prezente la deplasarea în teren de la carierele miniere. Abia luni s-a întâmplat însă asta, când am fost în formulă completă la aceste unități ale CEO, alături de juriștii companiei, avocații BVA COAL și de responsabilii carierelor. Am fost cam 12 persoane peste tot. Nu pot spune ce am făcut exact la deplasarea în teren, dar am urmat indicațiile instanței”, a declarat expertul contabil, Emanuel Ciobanu, subliniind că va face tot posibilul să depună raportul final la termenul din 30 mai. ,,Misiunea mea se va finaliza la momentul depunerii raportului, rămâne ca instanța să decidă apoi dacă există sau nu vinovați în acest dosar”, a mai explicat Ciobanu, menționând că a fost aproape imposibil să aducă în teren părțile din dosar, fapt care a determinat și amânările repetate. De altfel, de la jumătatea anului trecut s-a stabilit expertul desemnat în dosar, care trebuia să facă ,,expertiză tehnică în specialitatea contabilitate”. Instanța a acordat atunci termen până pe 20 iunie pentru a se realiza această expertiză. Termenul s-a prelungit până pe 20 septembrie, apoi până pe 18 octombrie, după, până pe 15 noiembrie, apoi iar până pe 29 noiembrie. Instanța mai amână iar depunerea raportului de expertiză până pe 7 februarie, apoi până pe 7 martie, ca ultimul termen să fie 21 martie.

Ce i-a cerut instanța expertului?
De altfel, expertul stabilit în dosar trebuia, conform unei adrese transmise acestuia, să stabilească dacă CEO avea capacitatea să livreze zilnic cantitatea de 10.000 de tone de cărbune cu granulația de 0,60 mm, în condițiile în care avea în derulare și alte contracte și să verifice totodată faptul că plățile s-au efectuat corespunzător cantității livrate. De asemenea, BVA COAL i-a cerut expertului să stabilească dacă CEO deținea stoc de marfă, cărbune energetic de granulație 0,60 mm în cantitatea de 1,2 milioane de tone, în perioada 19 decembrie 2014-30 aprilie 2015, dar și să stabilească dacă stocul de cărbune era depozitat la UMC Roșiuța, UMC Lupoaia și la UMC Husnicioara, cu verificarea fișelor de magazie/inventar pentru fiecare unitate în parte. Expertul trebuia să mai depisteze cât stoc de cărbune energetic de granulație 0,60 s-a pregătit separat pentru perioada 19 decembrie 2014-30 aprilie 2015, zilnic, pentru asigurarea livrării de marfă către BVA COAL SRL, dar și să stabilească dacă stocul respectiv de marfă era depozitat separat de restul stocului de marfă existent și care a fost locația depozitului.
Expertul trebuia să afle și dacă CEO a rămas cu stoc de marfă de cărbune energetic de 0,66 mm după închiderea contractului nr. 2964 din 19 decembrie 2014, presupus ca fiind pregătit pentru acoperirea necesarului de 1,2 milioane de tone de cărbune contractat cu BVA COAL. Pe final, Ciobanu trebuie să mai stabilească dacă CEO și-a îndeplinit obligațiile contractuale în raport cu plățile făcute de reclamantă. Pe baza acestor constatări trebuie realizat raportul contabil și depus la instanță, lucru deloc ușor de realizat.
Anamaria Stoica

CEO, transparent în timpul scandalului ,,cărbune pentru Serbia”!
În plin scandal mediatic, Complexul Energetic Oltenia a publicat pe site, la vremea respectivă, contracte cu beneficiari din ţară şi preţurile practicate, subliniind că acel contract cu BVA COAL era unul benefic pentru companie astfel: „Reiterăm faptul că vânzarea cărbunelui prin contractul încheiat cu firma BVA COAL SRL este extrem de benefică pentru CE Oltenia. Menţionăm că nu a existat niciun fel de presiune din partea membrilor Consiliului de Supraveghere, ministerelor sau altor instituţii care să impună în vreun fel semnarea în condiţii dezavantajoase a acestui contract. Consiliul de Supraveghere s-a exprimat prin a lăsa în sarcina Directoratului să aleagă soluţia cea mai avantajoasă pentru companie. În paralel, se observă că nu a existat niciun fel de reacţie la semnarea şi derularea contractelor de cărbune la preţuri egale sau mai mici decât cel obţinut de la BVA COAL SRL. Exemple: contract de 58,5 lei/tona de cărbune, echivalent a 32,5 lei/Gcal – încheiat cu RAAN Turnu Severin; contract de 56,8 lei/tona de cărbune, echivalent a 31,56 lei/Gcal – încheiat cu compania locală de termoficare Timişoara; contract de 58,5 lei/tona de cărbune, echivalent a 32,5 lei/Gcal – încheiat cu CET Govora. O parte din aceste contracte au fost semnate în anii 2011-2012, fiind adiţionate de actuala conducere a CE Oltenia. Respingem categoric încercările de inducere a ideii că acţiunile Directoratului CE Oltenia sunt întreprinse contrar intereselor acestei societăţi“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here