Agricultura pe înţelesul tuturor – Producerea legumelor ecologice

11 – Fertilizanți ecologici pentru legume

Unele dintre materialele ce se pot utiliza ca fertilizanți în cultura ecologică a legumelor se pot administra, introduce în sol, ca atare, iar altele trebuie prelucrate biologic și biochimic prin compostare. În general, acești fertilizanți sunt de origine animală sau vegetală.

COMPOST: Commercial compost operation using windrows and made from animal manure

1 – Fertilizanții de origine animală sunt fie dejecțiile, gunoiul de grajd și purinul diferitelor specii de animale, fie produsele secundare de la procesarea diferitelor animale. Sîngele uscat de la sacrificarea tuturor animalelor și păsărilor din gospodărie se colectează, se lasă la uscat și se administrează cam 4 – 7 kg / mp. El conține cca 12 % azot și este un bun stimulator de creștere pentru tinerele plante legumicole.
Trebuie încorporat imediat în sol cu freza sau alt utilaj agricol capabil să facă această operațiune. Coarnele de animale măcinate sau arse au și ele un ridicat conținut de azot. Este preferabil să fie măcinate și nu arse căci prin calcinare se distrug multe substanțe organice care altfel ar fi utile în sol. Se administrează 4 – 7 kg / mp încorporate în sol. Au acțiune mai lentă decât sângele uscat. Oasele de pește conțin peste 25 % fosfor și sunt acceptate de toate culturile. Sunt un fertilizant cu efect progresiv. Se încorporează în sol toamna cam 40 – 50 gr / mp. Gunoiul de grajd este de departe cel mai utilizat fertilizant organic, dar și cel mai complet din punct de vedere chimic. El conține, în proporții variabile, după origine, toate elementele nutritive necesare culturilor legumicole.Untitled

Untitled2

Notă:
a – O tonă de substanţă uscată din gunoi echivalează cu 200 kg de humus,
b – O tonă de substanţă uscată din paie şi coceni = 120 kg de humus,
c – 30 tone de gunoi bine fermentat echivalează cu 300 kg de humus.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here