Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana”, la ceas de bilanț

756

În cursul anului 2017, Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” (AROSA) a desfășurat ample și multiple activități. Proiectele și acțiunile derulate pe parcursul anului trecut au fost prezentate de către ing. Bogdana Păsculescu, președintele AROSA.

Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” (AROSA) s-a implicat în ajutorarea beneficiarilor asociației în obținerea în mod gratuit a  medicamentelor care le pot salva viața; a reluat campanii pentru ajutorarea beneficiarilor asociației în diferite demersuri medicale.

De asemenea, AROSA s-a preocupat de marcarea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului Pancreatic la Poarta Sărutului din Parcul Central, unde au fost lansate o serie de lampioane în memoria celor răpuși de această boală cruntă; punerea la dispoziție a unor consultații gratuite acordate de către medicii voluntari din București, unde mai mulți bolnavi oncologici au beneficiat de expertiza medicilor de renume precum: dr. Vlad Rotaru – Institutul Oncologic București; înscrierea anuală a copiilor bolnavi, dar și a voluntarilor în tabere gratuite pentru copiii cu cancer.

Tot anul trecut, AROSA a derulat o campanie prin care am oferit cadouri micuților internați în Secția de Oncopediatrie a Spitalului de Urgență Craiova de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Copil;

Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” (AROSA) s-a implicat și în asigurarea unor ședințe de înfrumusețare gratuite pentru pacientele aflate în evidența asociației, cu ocazia zilelor de 1-8 Martie, dar și în acordarea unor invitații în regim de gratuitate la spectacolele oferite de Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” pentru pacienții aflați în evidențele AROSA;

Reprezentanții AROSA au organizat o acțiune de împărțire ghiozdane și rechizite copiilor cu cancer prin proiect Federația Asociațiilor  Bolnavilor de Cancer din România.

Organizarea pelerinajului la Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara, a fost o altă activitate AROSA de anul trecut,  la fel ca și proiectul de distribuire în masă a materialelor cu caracter informativ referitoare la cancerul la sân pentru creșterea gradului de conștientizare și prevenție a acestui tip de cancer, de  Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân și pe tot parcursul lunii octombrie.

Proiectul ”Fii precaut! Programele de screening pentru cancerul de col uterin și vaccinarea anti-HPV pot salva vieți!” cu sprijinul Fundației Terre des Hommes din Elveția, ce a avut ca scop principal creșterea gradului de conștientizare și prevenție a apariției cancerului de col uterin în rândul tinerelor, a fost, de asemenea, implementat de către Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” (AROSA).

Copiii cu cancer, în atenția AROSA
În atenția AROSA a intrat și cazul medical al unui copil de 15 ani, diagnosticat cu neuroblastom nazal- tumoare malignă nazală partea stângă extinsă pe sinusuri și orbital, are nevoie de un set de analize în valoare de 3.500 euro pentru a realiza un tratament particularizat pe ADN-ul tumorii;  tot în cadrul acțiunilor derulate anul trecut se încadrează ajutorul acordat echipei de specialiști de la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap pentru o fetiță cu cancer.

Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” a fost prezentă la ”Ziua Supraviețuitorului de Cancer” – Brașov, unde un grup de 8 pacienți diagnosticați oncologic au participat la evenimentul devenit tradiție dedicat biruinței pacienților oncologici în lupta cu boala, eveniment organizat de FABC și Consiliul Județean Brașov. A fost organizată, de asemenea, o activitate cu tematică de sărbătoare, unde pacienții oncologici au primit o serie de pachete-cadouri pentru a celebra cu bucurie în suflet Sfintele Sărbători.

”Atelierul de Crăciun” – o altă activitate marca AROSA – a avut ca scop confecționarea unor felicitări și obiecte cu tematică de sărbătoare, desfășurată cu ajutorul elevilor și al cadrelor didactice din diferite instituții de învățământ; ”Atelierul de discuții/lectură” – o inițiativă dedicată pacienților oncologici aflați în evidența noastră, cu scopul de a facilita reintegrarea în societate a acestora.

În cadrul acțiunilor de anul trecut se încadrează și: demersuri făcute de asociație pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer pentru recuperarea cursurilor didactice la care nu au avut posibilitatea să participe din cauza bolii sau a tratamentului; donarea unui televizor pentru sala de așteptare din policlinică- Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Decembrie – Luna Învingătorului
Pe parcursul lunii decembrie 2017 s-a organizat seria de manifestări intitulată Luna Învingătorului (bolnavului de cancer). Manifestările au debutat cu consultațiile gratuite oferite de  Dr. Vlad Rotaru (membru fondator al asociației) și alți medici de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti (Fundeni) și Spitalul Regina Maria; organizarea Balului Învingătorului, a pelerinajului la Mănăstirea Lainici și oferirea de brazi împodobiți bolnavilor din secția de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu și Policlinicii unității medicale;

În ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 2017, bolnavii internați în secția de oncologie din Târgu-Jiu au fost vizitați de voluntarii asociației care le-au oferit daruri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here