Băncile şi produsele de post dau piept cu Protecţia Consumatorului

318

Ghiseu bancaPrevederile OUG 50/ 21 iunie 2010 privind modul de încheiere al actelor adiţionale la contractele de credit de consum încă mai sunt în atenţia reprezentanţilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Gorj. Aceştia au aplicat amenzi la zece sucursale bancare, cu toate acestea fiind deja în proces deoarece băncile au contestat sancţiunile.

Zece operatori economici, respectiv, societăţi bancare, cu puncte de lucru în Târgu-Jiu, Rovinari şi Motru au fost amendate de comisarii Protecţiei Consumatorului, fiecare dintre aceştia primind câte o amendă de 20.000 de lei. Cu toate acestea, sancţiunile oamenilor legii au fost contestate în instanţă, în prezent, conducerea CJPC Gorj fiind în zece procese pentru încasarea amenzilor aplicate.

“Pe lângă acestea, noi am înaintat şi două procese verbale către instanţa judecătorească prin care apreciem că există clauze abuzive în contractele de consum încheiate de consumatori cu băncile. Credem că vom câştiga, iar operatorii vor fi sancţionaţi sau li se vor dispune măsuri. Tot la acest capitol, la sfârşitul lunii octombrie, instanţa ne-a dat cauză de câştig la un proces verbal înaintat de noi anul trecut tot pe clauze abuzive. Măsura dispusă de Tribunal a fost de renegociere a contractului cu consumatorul şi de eliminare a clauzelor abuzive”, a declarat Mihaela Răducan, şefa CJPC Gorj.

Produsele de post, luate la verificat

În următoarea perioadă, comisarii gorjeni de la Protecţia Consumatorilor vor demara acţiunea de verificare a comercializării produselor de post datorită intrării creştinilor ortodocşi în Postul Crăciunului. Conform Mihaelei Răducan, vor fi verificate etichetarea produselor, modul de păstrare şi depozitare, starea ambalajelor. Acţiunea de control se va întinde până la mijlocul lunii decembrie şi aceeaşi tematică este făcute anual atât în preajma Sărbătorilor de Crăciun, cât şi de Paşte. “De obicei, când găsim nereguli la aceste produse de post, al căror număr şi tip anual se înmulţeşte, sunt oprite de la comercializare până se intră în legalitate sau până se face o reetichetare”, a adăugat comisarul-şef al CJPC Gorj.

Buteliile, controlate

O altă tematică ce tocmai a fost încheiată de comisarii CJPC Gorj este verificarea buteliilor GPL. Astfel, au fost verificaţi un număr de 11 operatori economici din Târgu-Jiu, Rovinari şi Motru, vânzători şi distribuitori, zece dintre aceştia alegându-se cu sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor fiind de 9.000 de lei. “Am oprit temporar de la comercializare un număr de 147 de butelii în valoare de 7.500 de lei pentru deficienţe privind informarea, lovirea produselor, nedeţinerea de capace de protecţie”, a declarat Mihaela Răducan. Aceasta a spus că de-a lungul timpului au existat câteva sesizări de la consumatorii gorjeni privind aceste butelii, principalele neconcordanţe fiind la proasta informare privind cantităţile cuprinse într-o butelie. “Pe aceştia i-am rezolvat atunci deoarece am trimis echipa de lucru la faţa locului în control şi, fie consumatorii şi-au recuperat banii, fie produsele le-au fost înlocuite”, a adăugat comisarul-şef al CJPC Gorj.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here