Bătălia gorjeanului Vasile C. Vulpe va avea succes – Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, este de acord cu ridicarea unui bust al Poetului Grigore Vieru!

535

Face ce face minunatul Om care e nea Vasile C. Vulpe, din satul Cârbeşti, comuna Drăguţeşti, judeţul Gorj şi la cei 84 de ani ai săi nu se lasă până nu realizează ce şi-a pus în gând. Din anul 1991 s-a împrietenit cu Marele Poet Român din Basarabia – Grigore Vieru şi nu s-a lăsat şi l-a adus pentru prima dată în Judeţul Gorj, adică în Ţara lui Brâncuşi. De data aceasta şi-a propus să ridice un bust al regretatului Grigore Vieru chiar în Gorj. Ieri, nea Vasile C. Vulpe avea a doua audienţă la Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu. Dar iată ce s-a întâmplat.

Mă întâlnisem, ieri dimineaţă, cu nea Vasile C. Vulpe şi ne-am despărţit cam cu vreo oră înainte de audienţa la care era aşteptat. Nea Vasile era extrem de optimist, întrucât la prima audienţă domnul Preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, îi făcuse o impresie deosebită, cunoscându-l de pe vremea când Maistrul mecanic Vasile C. Vulpe nu se pensionase şi deţinea o funcţie de Şef de Sector în mineritul Gorjului. Şi chiar fuseseră colegi, chestiune de care şi-a adus aminte, evident, cel cu mult mai tânăr, adică actualul Preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu.
Nici nu se făcuse ora 13.00, a norocoasei zile de joi, 25 august 2016, şi am fost sunat de neastâmpăratul Om cu dragoste de tot ce-i omenesc şi de cultură – Vasile C. Vulpe. Se înţelege că a bătut la o uşă deschisă. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, studiase memoriul şi documentele depuse de fostul său coleg mai mare – Vasile C. Vulpe. I-a dat şi rezoluţia: „Se aprobă. Peste două săptămâni vei primi şi avizul scris necesar. Dar mai trebuie să obţii şi aprobarea familiei regretatului Grigore Vieru”.
Extraordinar de încântat, nea Vasile C. Vulpe mi-a spus că o va suna imediat pe văduva poetului – Doamna Raisa Vieru, la Chişinău, unde el avusese ocazia să fie oaspete încă de pe vremea când trăia bunul său prieten Grigore Vieru şi unde mai fusese în ianuarie 2009 la înmormântare şi, mai târziu la parastase. Desigur, de la fiecare eveniment – fie el cultural şi apoi ceremonial funebru – nea Vasile C. Vulpe are fotografii. Inclusiv de la Cimitirul Armenesc din Chişinău, acolo unde-şi doarme somnul de veci Nemuritorul Poet Român din Basarabia Grigore Vieru.
Din acest colţ de pagină, adresez felicitările mele scrise Preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, pentru marea sa deschidere culturală şi umană pentru păstrarea memoriei unui mare român – Poetul Grigore Vieru. Membru de Onoare din străinătate (chiar dacă nu sună frumos cuvântul!) al Academiei Române din anul 1990, membru corespondent al Academiei Române din 1993, aceea care l-a propus, adică l-a nominalizat, în 1992 la Premiul Nobel pentru Pace.
Cel născut la 14 februarie 1935, în satul Pererata, pe malul stâng al Prutului, în fostul judeţ Hotin, Regatul României, adică Grigore Vieru a plecat puţin în urma unui grav accident pus la cale de Mafia ucraineană, la 19 ianuarie 2009. El avusese ocazia să ajungă în România, în anul 1973, la o Zi a Poetului Naţional Mihai Eminescu. Cu acel prilej, Grigore Vieru a declarat: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul!”
Nu şi-a văzut visul cu ochii, dar nici n-a renunţat şi, într-un fel, a reuşit să le unească prin cuvântul scris şi prin Podurile de flori al căror artizan a fost.
În anul 2000 a primit Medalia guvernamentală a României „Eminescu – 150 de ani de la naştere”, a mai fost decorat cu Ordinul Republicii şi este laureat al unor Premii primite din partea mai multor publicaţii literare din România.
La momentul tragicului său sfârşit pământesc, Poetul Adrian Păunescu declara: „În mod normal. În România ar trebui să fie Doliu Naţional. Pentru că nu moare oricine. Moare nu numai sufletul Basarabiei, ci o parte importantă din sufletul României!”
Vorba lui nea Vasile C. Vulpe, „în realizarea Bustului Poetului Grigore Vieru în Gorj s-a câştigat o bătălie, dar lupta continuă.”
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here