Ca la noi, la nimeni – Avertisment pentru Guvernul Grindeanu!

Încă de la începutul guvernării Grindeanu, primul ministru a declarat că nu are obiceiul să dea vina pe greaua moştenire. Şi n-a făcut-o! A trecut şi peste gaura în Buget lăsată de Guvernul Cioloş.
Totuşi, la un moment dat, prim ministrul Sorin Grindeanu a fost nevoit să anunţe că în guvernarea Cioloş, deşi nu a făcut nimic în anul 2016 – nici locuri de muncă, nici investiţii – datorită unei rectificări bugetare pozitive, cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2016, cu toate că încasările erau negative, s-au împrăştiat bani cu scop electoral. Urmarea? S-a depăşit deficitul bugetar de 3%. Şi ce-i cu asta? Iată că cei de la Bruxelles ne taxează abia acum.
De unde România a primit recomandări specifice, pentru a evita deschiderea procedurii de deficit excesiv. La Bruxelles, au fost difuzate, în cadrul analizei situaţiei economice din Uniunea Europeană, recomandări ale Comisiei Europene pentru ţările care pot avea probleme sau se confruntă deja cu situaţii mai deosebite.
Pentru România a fost lansată o avertizare timpurie, prima de acest fel în mecanismul de supraveghere al Comisiei Europene pentru abaterile din 2016! De la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului pe termen mediu.
Comisia Europeană avertizează că pentru 2017 datele şi prognozele sale arată un deficit de 3,5% din PIB şi de 3,7% din PIB în 2018, dacă se continuă actualul trend.
Comisia explică pe larg de ce a fost emisă recomandarea pentru România. Nu-i o noutate că atât Comisia Europeană, cât şi FMI sau Banca Mondială au mai avut aprecieri greşite, pe care apoi le-au revizuit.
Totuşi, guralivii miniştri Viorel Ştefan, de la Finanţele Publice, şi Lia Olguţa Vasilescu, de la Ministerul Muncii, ar fi cazul să fie mai prudenţi.
Ion PREDOŞANU

1 COMENTARIU

  1. Minciuni si iar minciuni.
    1.Locuri de munca generate net in 2016: 100179
    2.Investitiile pe 2016 au fost de peste 5 miliarde RON fata de 3,8 miliarde in 2015.
    3.Deficitul pe 2016 s-a dus la 3% din cauza unor hotarari judecatoresti care se vor plati in anii ce vin dar contabil sunt prinse in bugetul pe 2016. Strict fiscal, deficitul pe 2016 a fost mai mic decat cel planificat prin lege de catre parlament.

    E greu de gasit un articol al Dvs fara dovezi crase de reacredinta. Chiar va dispretuiti asa mult cititorii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here