Ca la noi, la nimeni – Codul Fiscal va trece aproape neschimbat!

357

Retrimiterea noului Cod Fiscal la Parlament pentru reexaminare, de către preşedintele Klaus Iohannis, a fost aproape un bluf. Mai marele de la Cotroceni a vrut să se dea deştept şi nu i-a prea reuşit. La fel făcea şi pe vremea când era primar al Sibiului. Dacă vedea că se-nfierbântă discuţiile în Consiliul Local, se retrăgea pe motiv că ar avea o treabă importantă. Îi lăsa pe cei ce se pricepeau la problemele respective şi el doar semna ce hotărau consilierii locali.
Respingerea Codului Fiscal votat odată de Parlamentul României, după ce fusese dezbătut, îl cam deranja. Cum să promulge un Cod Fiscal propus de alianţa de guvernare din jurul PSD, când el promisese în campania electorală că va reduce TVA la 19%. Pe moment, niţel disperat că scade în sondajele privind încrederea populaţiei, s-a dat rotund. L-a convins şi pe Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să-i cânte-n strune. Degeaba.
Dezbateri au fost pe tema Codului Fiscal, iar preşedintele Iohannis şi Guvernatorul BNR nu s-au amestecat chiar deloc. Au făcut pe lupii moralişti abia după prima votare a Codului Fiscal. S-a întins pelteaua, au avut loc consultări tehnice între delegaţii ale partidelor parlamentare, apoi o sesiune extraordinară a Parlamentului în care s-au tocat banii statului – de fapt din taxele şi impozitele noastre! – fără să se voteze. Ieri s-a petrecut încă o consultare între firavii lideri ai partidelor politice din Parlament. Parole, parole.
Şi iată finalul: Codul Fiscal se va vota fără nicio modificare faţă de cea dinainte; singurele deosebiri sunt că TVA se va reduce etapizat – de la 1 ianuarie 2016 la 20%, aşa cum ceruse iniţial PSD, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.
Doar „2” va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017, cu o excepţie referitoare la construcţiile speciale din agricultură. La fel şi supraacciza pe carburanţi va fi scoasă tot de la 1 ianuarie 2017.
Şi iată, Puterea şi Opoziţia au ajuns la un consens. Ambele mânate de precauţie şi responsabilitate. Astfel, economia va prospera, se vor crea noi locuri de muncă, iar România devine mai atractivă pentru investitorii străini. Codul Fiscal se va vota în sesiunea ordinară a Parlamentului, care va începe pe 1 septembrie, iar după aceea va intra în dezbatere Legea salarizării unice a personalului bugetar.
Miroase a niţică normalitate.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here