Ca la noi, la nimeni – Joaca de-a democraţia în Turcia, într-o ţară aliată, membră NATO!

415

Nebunia care-a cuprins Turcia începând de joi seara, de la ora 22.30, a fost etichetată în fel şi chip. Unii i-au spus lovitură de stat, deşi nu avea ingredientele necesare, alţi puci şi cei mai mulţi oameni serioşi o făcătură. Una menită să îngrădească în aşa hal presupusa democraţie din Turcia, cu guvern ales şi cu preşedinte ales, ca să scape de acuzaţiile mai vechi de corupţie, cu morţi şi răniţi. Dar, exact ceea ce-şi dorea preşedintele Recep Erdogan, lăsată cu foarte multe arestări ca să scape de contestatari.
Nefericita exprimare „Trebuia să moară oameni” a preşedintelui Klaus Iohannis de după mitingul bucureştean, exagerat apreciată drept „Revoluţia Colectiv” l-a ajutat pe acesta să scape de adversarul său declarat – primul ministru Victor Ponta – ne pune încă odată pe gânduri. Ceva semănător, dar la o scară mai mare, s-a întâmplat în Turcia. Şi anume la posibilul gând rău al preşedintelui turc Recep Erdogan cu presupusa „lovitură de stat.” Apreciată de alţi doar o făcătură de puci sau un simulacru de lovitură de stat. Cu 265 de morţi, 1440 de răniţi şi 2839 de arestări din cadrul personalului militar.
Declaraţia lui Erdogan la CNN Turcia, de pe un telefon mobil, alimentează teoriile conspiraţioniste. Pe reţelele de socializare aflate în fierbere, evenimentele din Turcia sunt comparate cu incendierea clădirii Reichstagului în Germania anului 1933, care i-a folosit lui Hitler ca motiv pentru suspendarea tuturor libertăţilor civile şi să ordone arestarea în masă a opozanţilor. În Turcia, nu-i vorba de partidele de opoziţie, ci de adepţii clericului Fehullah Gulen, şef al „Grupării care se află în spatele loviturii de stat” şi principalul său duşman, azilant în Pensylvania(SUA), creatorul unei reţele mamut pe tot globul de şcoli islamice în întreaga lume, dintre care vreo 11 în România, după cum a declarat Ambasadorul Turciei, la televiziunea publică a României, acreditat la Bucureşti. O declaraţie ambiguă, care implică şi ţara noastră.
Derapajele nedemocratice ale preşedintelui Turciei, Recep Erdogan, prieten de-al lui Traian Băsescu şi al urmaşului acestuia, nu-s noi. Ci foarte vechi. Aşa că, nu-i deloc exclus ca puciul sau „lovitura de stat” a unei facţiuni a armatei să fie o făcătură ce-i creează pretinsului democrat Erdogan o aură de şi mai popular. În chiar noaptea evenimentelor din Turcia, contactat telefonic în direct de TVR1, fostul Şef al Marelui Stat Major din România, generalul Constantin Degeratu susţinea ideea unei făcături şi are rezerve că ar fi vorba de o „lovitură de stat”.
O altă autoritate în domeniu este Ryan Heatlh, unul dintre cei mai importanţi corespondenţi la Bruxelles ai publicaţiei Politico, care a scris pe Twitter, citând surse din Administraţia de la Ankara, că „lovitura de stat eşuată a fost o făcătură, care îl ajută pe Erdogan să fie privit ca un luptător (fals) pentru democraţie”. Mai departe urmează probabil alegeri anticipate, schimbarea Constituţiei, prin întărirea prerogativelor preşedintelui. La fel cum a vrut şi Băsescu!
Multe din faptele nopţii groazei din Turcia nu sunt elucidate şi par ciudate. Cică s-ar fi dorit asasinarea preşedintelui Erdogan, dar el părăsise locul, adică hotelul unde era cazat, cu mai multe ore înainte! Apoi, chiar de a doua zi au fost demişi ori chiar arestaţi 2.745 de judecători, 10 membri ai instanţei supreme administrative, şi 48 de magistraţi tot din instanţele administrative şi 140 de magistraţi ai curţilor de apel au fost arestaţi preventiv. În sfânta zi de duminică, ministrul Justiţiei al Turciei anunţa că, deocamdată, sunt arestaţi aproape 6.000 de simpatizanţi ai clericului predicator islamist din Statele Unite ale Americii, iar cifra ar putea să crească! Dacă aşa zisa „lovitură de stat” nu-i o făcătură, când au avut timp autorităţile fidele preşedintelui Erdogan să le facă dosare înalţilor magistraţi demişi ori arestaţi?
Erdogan este o copie, la scară mai mică, a Ţarului Putin. Şi scoate castanele din foc cu mâna altora, lăsând Parlamentului (atacat noaptea, când acolo nu se afla nimeni!) sarcina reintroducerii pedepsei cu moartea. Liderii europeni, Iohannis şi Cioloş şi ei la rândul lor îndeamnă Turcia să revină la statul de drept şi la democraţie. Din moment ce Regimul Erdogan aresta ziarişti incomozi şi înainte de evenimentele din noaptea de joi spre vineri, la fel ca şi Putin, este destul de improbabil că Turcia – ţară membră NATO – a avut vreodată democraţie sub acest sinistru Regim Erdogan. Nu doar Turcia este instabilă, ci şi Alianţa NATO. Ale cărei proiecte de securitate la Marea Neagră rămân o simplă vorbă-n vânt. Mai mult, premierul Turciei a acuzat SUA, fără s-o numească, că o ţară care-l găzduieşte pe acela care se află în spatele presupusei „lovituri de stat” este în război cu Ankara. Iar instabilitatea Turciei, înseamnă instabilitatea flancului NATO în Sud-Estul Europei şi implicit instabilitatea ori nesiguranţa României în faţa pericolului rusesc! Politica imigranţilor în Uniunea Europeană şi tratatul de aderare al Turciei este şi el în aer”!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here