Ca la noi, la nimeni – Ministru de doi lei, strategii de doi bani!

Mai toate partidele parlamentare, cu excepţia ALDE, au mimat democraţia şi dezbaterea proiectului Bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe anul 2016. Buget ce va fi votat astăzi cu o largă majoritate, ca să nu ne gândim la o quasi-unanimitate. Chiar şi burzuluiala lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, care cerea până marţi precizări clare din partea primului ministru, Dacian Cioloş, s-a dovedit a fi mincinoasă. El a anunţat încă de luni, nemaiaşteptând ziua de marţi, că PSD va vota, deci va înghiţi pe nemestecate, Bugetul pe 2016 în forma actuală.

Într-un total dispreţ faţă de cetăţean, primul ministru şi ministrul Finanţelor Publice – Anca Paliu Dragu – n-au avut nici un moment intenţia de a creşte salariul minim la 1.200 de lei, începând de la 1 ianuarie 2016. Îmi cer scuze că mă repet, dar vicepremierul Vasile Dâncu, ministru al Dezvoltării Regionale, într-o totală bătaie de joc ameninţase că vor urma şi alte lucruri rele. Fiind sociolog, de unde şi până unde se pricepe el şi la economie, adică la probleme financiar-bancare. Şi se mai dă şi tehnocrat. Sigur, tatăl lui nu are nicio vină în chestiune, dar nu strică să reamintim cititorilor mai tineri că tatăl lui Vasile Dâncu era un poet popular care-i scria şi închina ode în versuri simple, cu iz folcloric, lui Nicolae Ceauşescu. În cursul zilei de luni, ministrul Finanţelor Publice – Anca Paliu Dragu, care nu-i capabilă să creioneze ca lumea o viziune pentru finanţele şi salariile din 2016, a luat-o razna şi vorbea de perspectivele României în domeniul financiar în anii 2017, 2018 şi chiar 2019!!! Ca şi cum s-a văzut la guvernare şi-i chiar place, de nu mai vrea să plece. Păi, noi ştiam că Guvernul Cioloş, din care face parte, are un mandat limitat la un an. Nu ştiu câţi dintre membri guvernului pretins de tehnocraţi cunoaşte realităţile româneşti. În mod sigur, ministresa ce vorbea că românul ar trebui să muncească precum brazilianul sau indianul „pe doi lei”, nu are habar ce se petrece în ţara asta numită încă România!
Dacă ministrul „de doi lei” şi-ar fi propus altceva decât îi cer FMI şi Comisia Europeană ar fi reuşit să afle realitatea românească discutând cu reprezentanţi ai mediului de afaceri. Pe care nu i-a băgat în seamă, semn că nu-şi dorea acest lucru. Acelaşi ministru n-a scos o vorbuliţă despre reducerea evaziunii fiscale, cam de 27% în mod oficial şi probabil mult mai mare în realitate. Cât de accesarea fondurilor europene atât de necesare, iar au trecut în uitare. Iar la acest domeniu experienţa fostului Comisar european pentru agricultură – Dacian Cioloş ar fi putut contribui. Agricultura românească iar va merge prost, în vreme ce parlamentarii nu au fost de acord cu alocarea unei sume importante pentru rezolvarea sistemului naţional de irigaţii!
ION PREDOŞANU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here