Ca la noi, la nimeni – Vorbe şi iar vorbe frumoase, dar fapte destul de găunoase!

416

Şi a fost Ziua Naţională a României, celebrată cu mai puţin fast, aşa cum a dorit preşedintele Klaus Iohannis. Dar cu o paradă militară strălucitoare la Bucureşti, într-o zi cu soare, aşa cum însorit ne-a fost dat să aflăm din istorie că au fost sufletele tuturor românilor la 1 Decembrie 1918. An în care mai întâi Basarabia s-a unit cu Ţara şi cu 97 de ani în urmă, la întâi decembrie 1918, cum spuneam, Transilvania cu patria mamă.
În mai toate capitalele importante de judeţe au avut loc festivaluri folclorice, iar în unele locuri chiar parăzi militare, precum la Alba Iulia, unde chiar nu se cuvenea să lipsească, şi la Sibiu.
Sibiul fiind fostă capitală europeană a culturii şi de vreun an un fel de Scorniceşti. Nu-i cazul să-l acuzăm pe preşedintele Klaus Iohannis decât de anul său slab ca primul ales al naţiunii române şi nu de faptul că Sibiului i se acordă o importanţă niţel cam exagerată.
Şi dacă tot se apropie anul de când şi-a început şovăielnic mandatul, are în sfârşit jucăria ce-i lipsea numită „Guvernul meu”, dar şi obligaţia de a merge în Parlament să-şi aprecieze singur anul în care s-a plimbat prin lume ca primul turist al ţării, împreună cu Prima Doamnă. Dacă nu cumva îi cerem prea mult. Că la televiziunea publică iese ori de câte ori are nevoie şi acordă interviuri cu întrebări dinainte cunoscute.
Rămân de apreciat frumoasele vorbe ale domniei sale din cuvântul ţinut în Piaţa Constituţiei, la fel şi scurtul mesaj al Pajului său – primul ministru Dacian Cioloş. Bla, bla, bla şi nimic mai mult. Toţi predecesorii domniei sale au dorit schimbări. Dar de o construcţie, de un program cu bătaie lungă pentru România nu s-a scos o vorbuliţă.
În aceste condiţii, rămâne să ne bucurăm de înţelepciunea lui Socrate şi de minunatele şi inspiratele versuri ale Poetului Naţional Mihai Eminescu: „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie/ Ţara mea de glorii, ţara mea de dor/ Braţele nervoase, arma de tărie/ La trecutu-ţi mare, mare viitor./”, din poemul drag inimilor tuturor românilor „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.
Tot de la 1 decembrie, profesorii primesc 15% la retribuţii, asistentele medicale şi doctorii câte 25%, iar bugetarii aşa cum s-a votat în Parlament, iar preşedintele Iohannis a promulgat legea, salarii crescute cu 10%. Restul, cu Legea salarizării unitare a bugetarilor rămân vorbe. Vorbe de-ale lui Dacian Cioloş, numai bune de adormit copiii!
ION PREDOŞANU

P.S. La fel cum se întâmplă în fiecare an, şi-n 2013, şi-n 2014, la Covasna, în urbea Sfântu Gheorghe nişte persoane neidentificate au ascuns drapelul Tricolor de pe catargul din vecinătatea statuii Ostaşului Român, Tricolorul fiind înlocuit cu steagul secuiesc. A trebuit să intervină Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, care a adus personal un alt drapel Tricolor. Ca şi în anii trecuţi, poliţia ministrului de Interne, Dr. Petre Tobă, presupus plagiator cercetează. Tot ca şi atunci, autorii vor rămâne necunoscuţi!!! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here