Caracatița ALDE a acaparat CEO! Cine-i vrea capul lui Boza

1631

Actul normativ privind guvernanța corporativă a intreprinderilor publice a fost aruncat la gunoi de alianța politică PSD-ALDE aflată la putere. Toate companiile la care statul este acționar sunt controlate politic, deși pe procedurile de selecție ale membrilor în forurile de conducere sunt aruncate sute de mii de euro. La acele selecții se înscrie cine poate și e ales cine trebuie, adică pe cine agreează partidul care conduce Ministerul Energiei. Ultimele speculații privind înlocuirea lui Sorinel Boza din funcția de președinte al Directoratului Complexului Energetic Oltenia sunt alimentate chiar dinspre Ministerul Energiei prin intermediul politicienilor care-și doresc să controleze total compania energetică, dirijați de tartorele ALDE, Daniel Chițoiu, cel care conduce de facto ministerul.

Boza, ultimul ”mohican”
În ultimul an, aproape toți directorii companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei au fost înlocuiți cu persoane din cercul de influență și interese al ALDE, singurul ”supraviețuitor” fiind Sorinel Boza de la CE Oltenia. Astfel de schimbări s-au produs la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Hunedoara, Conpet, Transgaz, Romgaz, etc. În urmă cu câteva zile, a fost schimbat din funcția de director general al Conpet Ploiești și Liviu Ilaşi. De când conducea Conpet, compania de stat şi-a majorat valoarea de piaţă cu aproape 230% la 865 milioane de lei. Ilaș a fost înlocuit cu Dan Silviu Baciu, acesta având susținerea ALDE, fiind și un apropiat al consilierului județean Toma Pințoiu, personajul cheie în afacerile firmelor ce gravitează în jurul viceprim-ministrului Grațiela Gavrilescu, deputat de Prahova. La SNN Nuclearelectrica schimbarea s-a produs în luna august, fostul director general, Daniela Lulache, a fost înlocuit cu un tânăr în vârstă de 27 de ani, consilier al prim-ministrului pe domeniul energetic. La Hidroelectrica, Daniel Chițoiu și-a plantat, în luna iulie, unul din exponenții săi politici din ALDE, Bogdan Badea (39 ani), cel care l-a înlocuit în funcție pe Ovidiu Agliceru. Fost secretar de stat în  Ministerul Energiei, în perioada în care la conducerea acestuia s-a aflat Andrei Gerea, Bogdan Badea este cunoscut ca fiind unul din apropiații lui Daniel Chițoiu, ambii fiind din județul Vîlcea, primul de la Horezu, iar fostul ministru din Păușești-Otăsău. Cea mai recentă schimbare s-a produs chiar în ultima zi a săptămânii trecute, când Virgil Metea de la SNGN Romgaz a fost înlocuit în funcție cu Corin Emil Cindrea. Cine este Cindrea? În iunie 2012, pe când era președintele clubului de fotbal Gaz Metan Mediaș, a fost numit la conducerea companiei Romgaz de către ministrul Economiei de la acea vreme… Daniel Chițoiu. La acel moment, Cindrea era urmărit penal, de procurorii DIICOT, în dosarul privind subminarea economiei naționale de către firma InterAgro a milionarului Ioan Niculae.

Doi dețin puterea
Controlul la Complexul Energetic Oltenia este deținut de Daniel Chițoiu prin intermediul șefului ALDE Dolj, deputatul Ion Cupă și al senatorului Scarlat Iriza. Cu toate că Dian Popescu e președintele filialei Gorj a ALDE și consilierul ministrului Energiei, Toma Petcu, acesta a fost ocolit, iar puterea și influența asupra CEO i-a fost conferită de Chițoiu lui Iriza.  Cei doi și-au impus sau menținut oamenii în funcții importante în compania energetică. Cătălin Stănculescu este bine ancorat în poziția de director al Direcției Energie din CEO, știut fiind faptul că soția sa este președinta organizației municipale Craiova a ALDE, practic mâna a dreaptă a lui Cupă pe linie politică. Daniel Horcea, vicepreședinte ALDE Gorj, a fost împins puternic de Scarlat Iriza pentru a ajunge în funcția de șef al Departamentului Administrativ-Servicii din cadrul CEO. Un alt personaj ajuns membru ”marcant” în ALDE, consacrat ca traseist politic, vizează funcția de director adjunct al Direcției Resurse Umane din cadrul companiei, ocupată în prezent de Sorin Olaru. Postul e unul extrem de important pentru partid pentru că din acea poziție se pot controla voturile minerilor și energeticienilor.

Miza – Boza
Este evident că reprezentanții ALDE pe linie politică dețin puterea și influența în CEO, dar aceștia nu se mulțumesc doar cu propulsarea unor oameni de partid în funcții de șefi în cadrul companiei, miza fiind, în principal controlul total și banii complexului energetic, adică, fotoliul lui Sorin Boza. Așa se explică verificările efectuate, recent, de Corpul de Control din Ministerul Energiei la CEO, care au vizat vânzările de energie și achizițiile făcute de companie în ultimul an de zile, adică pe perioada cât aceasta a fost condusă de Boza. Trebuie remarcat că actualul șef al Serviciului Corp Control din Ministerul Energiei este un apropiat al lui Ion Cupă, traseul său profesional fiind determinat de evoluția profesională și politică a deputatului ALDE. Ion Daniel Popescu, târgujian de loc, a fost auditor în cadrul Administrației Finanțelor Publice Gorj în vremea în care instituția a fost condusă de Cupă, iar prin 2015 a ajuns șef birou audit public intern din Agenția Națională pentru Protecția Mediului. În anul următor, adică 2016, Popescu îndeplinea aceeași funcție în Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Dolj, exact în perioada în care Cupă se mutase, politic, în Dolj și preluase organizația județeană a ALDE. Din primăvara acestui an a preluat funcția în ministerul condus de Toma Petcu, colegul de partid al lui Cupă, recomandat de acesta liderului suprem Daniel Chițoiu ca un bun executant. De altfel, controlul la CEO, susțin surse credibile, e unul direcționat, ținta fiind una singură: Sorin Boza.

Demisia pe masă
Aceleași surse declară că, recent, Boza și-a pus demisia pe masă, din cauza presiunilor venite dinspre ALDE cu scopul de a prelua total controlul companiei. Deocamdată, demisia nu i-a fost acceptată, însă cei din ALDE au deja omul pregătit pentru a-l înlocui pe Boza: Daniel Pităroiu, consilier pe probleme economice în CEO, fost director financiar contabil al companiei, doljean la origini și apropiat al lui Ion Cupă. Așa se explică de ce la nivelul Ministerului Energiei a fost refuzată numirea lui Gheorghe Dobrițanu în Directorat, după suspendarea lui Daniel Antonie: ca să se poată jongla cu locul liber din forul de conducere al CEO. Mai precis, atunci când vor considera că e momentul potrivit pentru a-l înlocui pe Boza, în locul vacant va fi numită o persoană care va prelua și funcția de președinte al Directoratului.
George Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here