Careu de cărți în prag de seară, la Motru

770

La un ceai cu umbra De toate culorile, într-un Dialog telepatic și Cu sufletul în palmă – cam așa ar arăta cel mai nimerit șapou al acestui scurt articol despre o seară de 20 noiembrie a anului 2015, an care își scrie scenariul pentru ultimul act.
O seară, la Casa de Cultură a orașului Motru, și un eveniment literar organizat prin grija directorului instituției, Daniel Popescu, cu patru lansări de cărți, cu mulți participanți și vorbe alese, bineînțeles, îndreptate către autori și volumele lor care au pornit înspre dorita lecturare. Constantin Bunilă, Nicolae Dragoș, Romulus Iulian Olariu și Ana Ionele (ordine preluată de pe invitație), sunt autorii a trei cărți de poezie și una de interviuri, care au îmbogățit peisajul cultural gorjean, dovedind că din municipiul de pe malul Motrului continuă să izvorască literatură de bună calitate.
”Eu am fost un autor de poezie mai mult de dragoste şi poezie patriotică. Am publicat la Craiova în ziarele vremii, în revista Ramuri, în Cuvântul Libertăţii, în Apărarea Patriei şi-n mai toate ziarele gorjene,” se confesa Constantin Bunilă reporterului Ana Ionele, într-un interviu din ziarul local. Cunoscut mai ales ca jurnalist, dar și realizator de epigrame și poezie umoristică, C. Bunilă își adună poemele sub titlul vol. ”La ceai cu umbra”, descoperind o liniștită grădină plină cu nectar inimii cititorilor.
Despre Nicolae Dragoș, nu mai încape vorbă! Nu au cum să capete altă seminificație cuvintele dacă le-aș căuta, pentru că poetul, eseistul, prozatorul, epigramistul, fabulistul și jurnalistul le-a rostit pe toate intr-un fel anume și în toate chipurile, așa că nu-mi rămâne decât să fiu de acord cu propria sa concluzie –”În orice volum de poezie există disimulată biografia autorului”. Așadar, din penița epigramistului, râsul s-a umplut ”de toate culorile”, cu un mesaj către pământeni rostit prin cuvinte-spadă și verb-bisturiu.
lansare la MotruÎntr-un comentariu la un volum mai vechi -”Supra-viețuiri”, criticul literar Rodica Păuna (prezentă la acest eveniment), îl descria pe Romulus Iulian Olariu ca ”poet cu blazon, construit din ”afrontare și semne”, fidel devizei ”horas non numeronisiserenas”, din stirpea celor ”ignorați în lumea de ignoranți”. Din citirea volumului ”Dialog telepatic” (ediție bilingvă româno – catalană), lansat cu această ocazie, autorul se dezvăluie lectorului, care îi cunoaște creația de până acum, și în alte registre componistice. ”Fidel înțelegerii actului poetic drept act al contemplării lumii în ansamblul ei, poetul ajunge la esențializarea expresiei lirice, la cuprinderea mesajului în forme concise, concentrate, potrivite intenției de a transforma clipele senine ale vieții, când omul este atins de aripa îngerului, în momente perene.”(R.P.)
Ziarul local ”Monitorul de Motru”, de bune ediții, găzduiește interviuri realizate de Ana Ionele, un om dedicat activității jurnalistice, cu Personalități din diverse domenii, acționare ale peisajului motrean socio-cultural sau politic. Aceste întreprinderi comunicative au fost adunate cu neoboseală într-un volum de interviuri care poartă titlul ”Cu sufletul în palmă”, o interesantă pledoarie pentru dialog și recunoaștere a oamenilor care își pun amprenta valorică pe spațiul în care ne știm.
Așadar, trebuie să recunoaștem, în urma acestei întâlniri, dar și a altora petrecute în alți ani în aceeași tonalitate culturală, că Motru este încă un pol spiritual activ alături de cel târgujian, celelalte orașe din Gorj punctând doar la capitolul ”așteptări”, părere împărtășită și de cei câțiva membri ai Cenaclului Columna, prezenți la acest deosebit eveniment.
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here