Cele mai indicate alimente pentru dieta noastră

439
soiaCe ştii despre aceste alimente: soia, peşte, afine, ceai verde si broccoli…? Prin ce se aseamănă aceste alimente între ele? Sunt hrănitoare şi de nelipsit într-o dietă sănătoasă şi săracă în grăsimi. Consumă-le în fiecare zi şi vei obţine rezultatele pe care ţi le-ai dorit întotdeauna: kilograme în minus, energie şi o sănătate mai bună.

Ceaiul verde
E bine să-l consumi neîndulcit de cel puţin 3 ori pe zi. Deoarece conţine foarte multe flavonoide, ajută la întărirea oaselor. Este un bun antioxidant. Înlocuiţi băuturile carbogazoase cu ceai verde.
Soia
Produsele din soia nu conţin colesterol ele fiind bogate în grăsimi bune, potasiu, folaţi şi magneziu. Pentru cei care adoptă o dietă vegetariană şi vor să aibă o dietă variată, produsele din soia pot înlocui cu succes laptele, carnea sau ouăle, conţinând fier şi proteine.
Somonul
Substanţele nutritive cele mai importante conţinute de somon sunt complexul de vitamine B, seleniul, potasiul şi proteinele. Acest alimente este recomandat celor care fac sport, îşi pot întări rezistenta, creşte sau ameliora masa musculară, consumând acest aliment cu proteine de foarte bună calitate. Conţine, ca şi alţi peşti oceanici, acizi graşi omega-3 cu lanţuri lungi, EPA şi DHA, importanţi în buna funcţionare a sistemului nervos şi a analizatorului vizual. Recent s-sa descoperit că aceşti acizi graşi esenţiali sunt importanţi şi în cazurile demenţă, boli de inimă etc.).
broccoliBroccoli
Este o sursă importantă de vitamina C; o jumătate de bol de broccoli asigură 65% din doza zilnică recomandată. Conţine de asemenea vitamina A şi C, ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Broccoli mai conţine şi fibre, folaţi, calciu, beta-caroten, luteină şi vitamina K. e bine a se consuma crud sau preparat la abur.
Ovăzul
Bobul de ovăz conţine vitamine şi minerale, inclusiv fibre, potasiu, zinc, cupru, tiamina, calciu şi magneziu – toate substanţe nutritive esenţiale pentru sănătate. Fibrele ovăzului (lignani) sunt benefice în tranzitul intestinal.
Fructele oleaginoase
Este bine să consumaţi nuci datorită conţinutului bogat în acizi graşi omega-3, în fibre, vitamina E, vitamina B6, magneziu, polifenoli. Pielea va fi protejată de razele UV. De asemenea sunt recomandate şi alunele caju, deoarece conţin cantităţi mari de potasiu, fosfor şi magneziu, migdalele pentru că au în compoziţia lor multe fibre, calciu şi vitamina E. În general, atleţilor le este recomandat consumul de alune şi nuci la gustare pentru a-şi completa necesarul de substanţe nutritive sănătoase. E bine ca fructele oleaginoase să fie nesărate şi mai puţin prăjite.
Afinele
Au în componenţa lor antioxidanţi renumiţi pentru acţiunea lor împotriva cancerului şi pentru acţiunea antiseptică şi astringentă. Sunt excelente în dietele hipocalorice. Un bol de afine are doar 80 de calorii.
Legumele verzi
Aici amintim spanacul şi napii ale căror frunze verzi sunt bogate în vitamina A, B6, C, E şi K. Fierul este elementul principal al spanacului (prevenind anemiile) iar luteina (previne cataracta). Este recomandat a se consuma crud sau preparat la abur. Napii conţin beta-caroten şi calciul necesar pentru întărirea oaselor.
Cartofii dulci
polenÎi putem găsi în supermarketuri, ei fiind comercializaţi, nu de mult timp şi în ţara noastră. Aceştia conţin vitamina A, carotenoide, potasiu şi fibre. Se pot prepara la microunde sau se pot coace.
Polenul
Polenul de albine are în componenţa lui carbohidraţi, proteine şi vitamina C. Pentru a fi mai energice unele femei consumă polen. Pentru a avea performanţe, atleţii de forţă sau rezistenţă, recurg la metode naturale consumând între 10 şi 15 grame pe zi. Atenţie, unele persoane pot fi alergice la polen!
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here