Centenarul Luptelor de la Dănești, județul Gorj

635

Sâmbătă, 5 noiembrie 2016, în satul Trocani, comuna Dănești, județul Gorj a avut loc o festivitate de comemorare a centenarului luptelor desfășurate în această zonă în Primul Război Mondial. Filiala Județului Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” în colaborare cu Cercurile „Cultul Eroilor” de la Școala Gimnazială nr. 1 „G. Uscătescu” Târgu-Cărbunești, președinte profesor Tănasie Constantin și Școala Gimnazială Nr. 1 Dănești, director, prof. Brînzan Nicoleta și prof. Șorop Dorel, președintele Cercului „Cultul Eroilor” a organizat un ceremonial de comemorare a eroilor gorjeni la Sfânta Cruce a Eroilor Neamului din această localitate.
Acest monument a fost realizat de filiala noastră în memoria ostașilor români căzuți la Dănești, în luptele cu armata germană pentru apărarea pământului străbun în zilele de 2 și 3 noiembrie 1916. Locul pe care astăzi este înălțată această SFÂNTĂ CRUCE A EROILOR NEAMULUI, o groapă comună ce a adunat trupurile eroilor neamului, respiră, de aproape un secol, aerul tare al istoriei, prin paginile de glorie scrise în timpul Primului Război Mondial, în focul luptelor din toamna anului 1916, când soldații români s-au aruncat în brațele morții pentru apărarea acestor meleaguri. Acum un secol, în zilele de 2, 3 și 4 noiembrie 1916, pe dealurile și prin pădurile Dăneștiului și Țicleniului, armata română, nevoită să se retragă din calea armatelor Puterilor Centrale, a cedat cu sacrificii umane greu de închipuit generațiilor prezente, fiecare bucată de pământ stropită cu sânge, cu disperarea celui ce își apără în fața cotropitorilor țara. O copleșitoare încărcătură emoțională străbate secolul scurs de la acele evenimente, timpul nealterând cu nimic pilda de jertfă și eroism a soldaților gorjeni din Regimentele 18 și 58 lupte danasti (2)Infanterie, atacate la Dănești și Țicleni de puternica Divizie 11 Bavareză a Corpului 54 Armată German.
Delegația Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj a fost compusă din: col. (r.) dr. ing. Walter Loga, președinte, lt. col. (r.) Ghindă Ovidiu-Gabriel, prim-vicepreședinte, lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv, profesor Șorop Dorel, președintele subfilialei Dănești, prof. Valentin Chepeneag, muzeograf Pătrașcu Dumitru-Valentin, ing. Ionescu Vasile, prof. Calotă Ilarie și col. (rtr.) Calotă Vasile, membri. De la Troița satului Trocani delegația ANCERM Gorj și a celor două Cercuri „Cultul Eroilor”, după ce au făcut o fotografie de grup la Troiță, au plecat în marș, cu Drapelul filialei în frunte, purtând pe brațe un tricolor de nouă metri lungime, spre pădurea unde este ridicată Sfânta Cruce a Eroilor Neamului din această localitate.
Aici, în prezența elevilor de la cele două școli, a profesorilor care i-au însoțit, dar și a unui număr mare de săteni, s-au rostit două alocuțiuni evocatoare de către col. (r.) dr. ing. Walter Loga și Pătrașcu Dumitru-Valentin, muzeograf la Muzeul de Istorie Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, iar președintele filialei a înmânat două carnete de membru al ANCERM Gorj. S-a ținut o slujbă religioasă de către preotul satului și s-au depus coroane de flori din partea celor două școli. La final, col. (r.) dr. ing. Walter Loga și o parte dintre săteni, au împărțit pachete pentru sufletul eroilor gorjeni, tuturor celor prezenți. A fost o adevărată lecție de istorie în aer liber, pe locul unde acum un secol, s-au dus lupte grele, cu sacrificii supreme, pentru apărarea gliei strămoșești. Copiii prezenți la acest eveniment vor ține minte toată viața această „oră de istorie”.
Cu acest prilej aducem un pios omagiu și vom purta veșnic în sufletele noastre, recunoștiița Eroilor gorjeni din Războiul de Reîntregire a neamului sau „Războiul cel Mare”.
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv A. N. C. E. ”Regina Maria”, Filiala Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here