CJRAE Gorj, în programe și proiecte – Concursul Național de consiliere școlară prin art-terapie ”Exprimă-te liber!”

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Gorj prin Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Gorj s-a înscris anul acesta la Concursul Național de consiliere școlară prin art-terapie ”Exprimă-te liber!”, devenind astfel parteneri ai organizatorilor la nivel național – Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sălaj și Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Sălaj. Concursul se axează pe tema „ȘTIU CINE SUNT, ȘTIU CE VREAU!”.
Prin abordarea acestei tematici se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii şi dezvoltarea personală. În urma participării la acest concurs, elevii vor avea ocazia să se dezvolte din punct de vedere psiho-socio-emoțional, să-și pună în valoare abilitățile de comunicare asertivă și să-și însușească modele dezirabile de conduită. Impactul educativ este considerabil având în vedere că în cadrul acestui concurs elevii au șansa de a juca rolul consilierului școlar care oferă alternative sanogene de viață.
”Art-terapia este o metodă de dezvoltare a abilităţilor de comunicare ale unei persoane, de îmbunătăţire a stimei de sine şi de reducere a nivelului de stres. Această tehnică foloseşte arta ca mijloc de expresie pentru comunicarea gândurilor, atitudinilor, conflictelor şi sentimentelor. Tehnicile art-terapeutice sunt tehnici inspirate din disciplinele artei şi ale psihologiei, obiectivul principal urmărit fiind utilizarea creativităţii în vindecarea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii”, a precizat coordonatorul la nivel județean al concursului, domnișoara profesor Ofelia Tulpan.
Argumentele care au stat la baza iniţierii acestui gen de concurs de către organizatorii la nivel național au constat în convingerea că impactul mesajelor educaţionale asupra publicului va fi mai mare, deoarece statutul social şi vârsta celor care transmit mesajul va fi în concordanţă cu caracteristicile elevilor din public, ceea ce va facilita identificarea cu aceştia şi sporirea gradului de atenţie şi credibilitate. Anunţarea şi promovarea concursului s-a realizat în toate unităţile de învăţământ din judeţ în care îşi desfăşoară activitatea consilierii şcolari, dar și în celelalte unităţile de învăţământ.
Etapa județeană s-a desfășurat la Târgu-Jiu, în data de 29 mai 2015, în amfiteatrul Colegiului Economic ”Virgil Madgearu”. Partenerii noștri, la nivel județean au fost: Consiliul Județean Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Tg-Jiu.
Elevii s-au exprimat liber, individual sau în grup, utilizând tehnici art-terapeutice (poezie, muzică, desen, pictură, dans, teatru, mimă, fotografie, colaj, afiş, etc.). Fiecare elev sau grup de elevi a fost coordonat de către consilierul şcolar sau un profesor din şcoală.
Au fost apreciate momentele de exprimare, respectându-se criteriile stabilite prin regulamentul concursului: originalitate, impact psihologic asupra publicului, caracter educativ. Juriul, avându-l ca președinte pe dl. prof. Ion Elena, director al CJRAE Gorj, dar şi profesori consilieri școlari din unitățile de învățâmânt, a acordat premiul I, II şi III, atât la nivel gimnazial, cât şi la nivel liceal.
CJRAE GORJ1La etapa județeană au participat un număr de 12 liceeni și 13 elevi gimnaziști din unitățile de învățământ din Județul Gorj. Cîrlig Anamaria (Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Tg-Jiu) a obținut premiul I cu lucrarea de pictură ”Lumea cărților”, iar Băbălău Oana (Liceul de Arte „ Constantin Brăiloiu” Tg-Jiu) a obținut premiul al II-lea cu lucrarea de desen ”Educația – fereastră către viitor”. La nivel gimnazial, premiul I a fost acordat elevei Văcăroiu Luisa Mariana (Școala Gimnazială Moi) pentru lucrarea ”Ying și Yang în natură” , iar premiul al II-lea a fost acordat elevei Ciovică Eliza Raluca (Școala Gimnazială Moi), cu lucrarea ”Zâmbete în creion”.
CJRAE GORJ2La faza națională a concursului “Exprimă-te liber!”, care se va desfășura în data de 12 iunie 2015 la Zalău, vor participa elevi de nivel gimnazial şi liceal care au fost premiaţi (premiul I și premiul II ) la nivel judeţean alături de cadre didactice şi organizatori din cadrul CJRAE – CJAP, din judeţele înscrise în concurs. Pentru elevii care participă efectiv la etapa națională a concursului premiile constau în diplome, sume de bani, tricouri şi genţi inscripţionate cu logo-ul concursului, iar pentru elevii care trimit desenele/colajele premiile constau în diplome și materiale promoționale.
Prof. Ofelia Tulpan, Coordonator CJAP Gorj și al concursului, la nivel județean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here