Confesiunile Generalului Vlad, o carte de răsunet lansată la Târgu-Jiu

588

La trei luni și jumătate de la decesul generalului Iulian Vlad, Târgu-Jiul a avut onoarea de a găzdui, vineri, lansarea unei cărți eveniment, dedicată celui care a jucat un rol deosebit în istoria ultimelor decenii. Volumul “Iulian N. Vlad – confesiuni pentru istorie” și prezența în fața publicului a autorului acestuia, adică a generalului Aurel I. Rogojanu, a adunat în incinta Hotelului Brâncuși din municipiu numeroase personalități ale vieții politice, administrative, culturale și sociale ale județului Gorj. În prezidiu, la evenimentul de mare ținută, s-a mai aflat colonelul Ion Făget, cel care s-a și ocupat de organizarea lansării de carte, dar și profesorul universitar dr.Nicolae Brânzan, care a făcut pentru public o prezentare succintă a cărții.

Prezența la Târgu-Jiu a generalului Iulian Vlad, în anul 2015, a avut un puternic impact asupra celor care au avut plăcerea și onoarea să-l asculte pe acesta, vorbind deschis despre evenimentele din 1989, evenimente care au schimbat soarta României. Felul în care acesta a dezvăluit lucruri neștiute din acele timpuri, secrete ascunse timp de 26 de ani, ani scurși de la Revoluție, a făcut ca generalul Vlad să fie privit cu mare respect de către gorjeni. Din acest motiv și cartea lansată, vineri, a fost așteptată cu nerăbdare de publicul cunoscător, iar prezența autorului cărții a făcut ca evenimentul să fie de neratat pentru cei care au vrut să audă, până să citească volumul, dedesubturile cărții.

Retrospectivă în istorie
“Această carte este îndeplinirea unei îndatoriri fundamentale pe care o avem toți cei care am fost martori la momente cruciale ale istoriei, momente care au marcat destinele neamului românesc. Cartea este o retrospectivă în istoria ultimilor 75 de ani ai României, o istorie zbuciumată și tulburată, în care s-au schimbat mai multe regimuri politice, prin mijloace uneori violente cu momente de un tragism pe care poporul român nu-l merita”, a declarat generalul Aurel Rogojanu la Târgu-Jiu. Autorul a lucrat trei ani la această carte și deoarece știe că este un volum controversat nu neagă că se așteaptă ca destăinuirile generalului Vlad să fie puse la îndoială de unii cititori, riscuri pe care acesta și le-a asumat însă deja de la scriere. “Cartea poate fi una contestată. A scrie despre ultimul general al regimului comunist îți asumi niște riscuri, dar acestea merită să fie asumate, deoarece generalul Vlad a intrat în istorie prin ușa din față, locul lui în istorie este unul binemeritat. Faptul că el a împiedicat o provocare care putea împinge România în fața unui război civil este o realitate”, a completat Rogojanu.

Carte-document!
Despre volumul lansat la Târgu-Jiu a vorbit în termeni elogioși profesorul universitar doctor Brânzan, acaparând audiența. Acesta a explicat și care este substanța cărții și faptul că se cuvine a fi remarcat rolul decisiv jucat de generalul Iulian Vlad în evenimentele din decembrie 1989, când prin ordinul dat a evitat o baie de sânge, pentru ca ulterior să fie judecat, condamnat şi închis. Volumul este de fapt transcriptul dialogului audio-video dintre autor și generalul Vlad, într-o anumită perioadă. Cartea este structurată în 32 de capitole, un cuvânt “din partea autorului“, intitulat “Un destin istoric între judecățile istoriei” şi 14 anexe. În cuvântul „din partea autorului“ cititorului i se dau explicaţii referitoare la modul în care a fost realizat prezentul volum, dar se realizează şi o substanţială prezentare a interlocutorului său, generalul Iulian Vlad care a jucat un rol însemnat în istoria ultimelor decenii. După cum spune autorul, seria istorisirilor orale se întinde de-a lungul anului 2015 pe parcursul mai multor întâlniri din lunile martie, aprilie, mai, iunie, iulie, septembrie, octombrie şi se încheie în decembrie 2015. Cu rare excepţii, atunci când firul mărturisirilor o cere, materialul respectă criteriul cronologic. Se cuvine a se remarca cuprinsul volumului riguros alcătuit, urmând cu minuţiozitate firul discuţiilor. În testimoniul său face o radiografie realistă a anilor ’50-’60, a epocii Ceauşescu, dar şi a evenimentelor din decembrie ’89 şi nu numai, refuzând cu obstinaţie interpretarea maniheistă a faptelor, oamenilor şi evenimentelor. Variile straturi ale celor evocate compun un tablou complex al unei realităţi, care nu a fost descifrată pe deplin în toate consecinţele ei.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here