Consemn la poarta şcolii: Fără discursuri politice! – Început de an şcolar în Gorj

738

foto an scolar 001Anul şcolar a început pentru mai bine de 60 de mii de copii din judeţul Gorj. Dintre aceştia, peste o treime sunt elevi în municipiul Târgu-Jiu. Festivităţile de deschidere a noului an şcolar s-au…

desfăşurat, se pare, fără probleme, politicienii renunţând la ideea de a se prezenta la eveniment. Aceştia s-au lovit de ameninţarea profesorilor sindicalişti de a nu intra la ore în cazul în care vreo personalitate politică şi-ar fi făcut apariţia în şcoli.

Festivităţile de deschidere a noului an şcolar au început la toate unităţile de învăţământ din judeţ încă de la ora 9.00. Nu toţi din cei 60.000 de elevi au fost norocoşi să intre în săli de clasă noi, procesul de învăţământ urmând a se desfăşura prin frig, în zgomot sau praf pricinuit de lucrările de reabilitare care încă nu s-au terminat. Încă mai sunt zeci de elevi, în speial în mediul rural, ce vor fi nevoiţi să meargă pe jos până la şcoală, la kilometrii distanţă de casă.
Dintre figurile publice locale, singurii care şi-au mai făcut apariţia prin şcoli au fost primarii. Indiferent de culoarea politică , aceştia au fost primiţi la manifestări, deoarece administraţiile locale au putere de decizie directă asupra directorilor din sistemul de învăţământ „Nu au venit politicienii. georgiana andritoiuA fost linişte. Spre exemplu la Şcoala Specială se anunţaseră dar au renunţat. Nu avem semnale că ar fi fost probleme pe undeva. Noi ne continuăm măsurile pe care le-au anunţat deja”, a declarat preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj, Vasile Mija.
Georgiana va merge din nou la şcoală
Un copil pentru care şcoala şi-a deschis din nou porţile este şi Georgiana Andriţoiu, fetiţa care a avut nevoie de un tratament cu celulele stem pentru a merge din nou, intervenţiile chirurgicale desfăşurându-se tocmai în China. „Este super. Abia am aşteptat să încep şcoala şi este bine că am putut să vin. Mă simt mai bine, doctorii mi-au zis să vin iar peste un an. Acum fac multă gimnastică de recuperare”, a declarat Georgiana. Printre cei care şi-au făcut apariţia la festivităţile de deschidere a fost şi primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, care a fost prezent la două licee din oraş.
„Nevoi mari, bani puţini”
bobaru (1)Un exemplu nefericit este, însă, şcoala de la Cocorova. Copiii de acolo învaţă, de doi ani de zile, în două module, fără grupuri sanitare, căldură şi apă. La Bumbeşti Jiu problemele sunt de cu totul altă natură. „Suntem mai sceptici în ceea ce priveşte investiţiile în şcolile din sate pentru că dinamica este destul de sumbră, avem şcoli care sunt în pericol să se desfinţeze. Cu mari eforturi anul acesta a rămas Curtişoara, Tetila, la Tetila şi Lăzăreşti nu există decât câte o clasă, mixtă. Şi şcoala din centru a pierdut în câţiva ani 200 de copii”, a declarat primarul oraşului, Constantin Bobaru. Totuşi, Bumbeştiul, cu tot cu localităţile componente, are în jur de 2000 de elevi care învaţă în condiţii acceptabile. „Toate unităţile şcolare din Bumbeşti Jiu au încălzire proprie, cu gaze, nu avem nicio şcoală care are încălzire cu lemne. Nevoile sunt mari, banii sunt puţini. În jur de 2000 de copii. În şcoala din centrul Bumbeştiului cădeau tavanele. Acum doi ani şi ceva a picat un tavan, norocul a fost că a picat când nu era nimeni în clasă. Şcoala a fost gradinita bumbesti jiu (2)refăcută în proporţie de 80%, au rămas decât zidurile din clădirea veche”, a completat Bobaru.
La singura grădiniţă din Bumbeşti-Jiu, 200 de preşcolari
Anul şcolar a început şi pentru preşcolari. La Bumbeşti-Jiu nu mai puţin de 200 de copii au mers la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1. Aceasta, fiind singura unitate de învăţământ preşcolar din oraş, funcţionează la capacitate, cele 13 cadre titulare ocupându-se de toţi cei 200 de copii. Potrivit Loredanei Gătej, directorul instituţiei, grădiniţa funcţionează cu trei tipuri de program. Astfel, la programul normal există opt grupe de copii, la programul prelungit – două grupe şi, de asemenea, şi o grupă de antepreşcolari, 15 la număr. „Sunt mulţi pentru că este singura grădiniţă din oraş şi ne vin copiii şi din împrejurimi”, a spus directorul Loredana Gătej.
Localul în care se desfăşoară activitatea grădiniţei este pe două nivele şi face faţă numărului mare de copii, dar, potrivit primarului, urmează să intre într-o serie de reabilitări. „Aici este reabilitată toată instalaţia termică, nu sunt probleme deosebite. Vom intra într-un program de reabilitare”, a spus Bobaru.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here