Consumă sfeclă roşie!

798

sfecla rosieÎn ultima perioadă, s-au reliefat proprietăţile banalei sfecle roşii în vindecarea unor probleme de sănătate, ca: bronşite, constipaţii, hemoroizi, gripă, hipertensiune, răceală, dureri de cap, umflături ale picioarelor, în probleme ale rinichilor, pietre la colecist şi chiar, în unele situaţii, cancer.

Sfecla roşie, utilizată ca medicament, se folosea încă din antichitate. În Babilon, Asiria, Iran vindecătorii o utilizau în afecţiunile indicate mai sus, astfel încât, rădăcinile de sfeclă roşie se exportau cu caravanele până în Imperiul Roman şi Grecia.

Laboratoarele din zilele noastre au demonstrat proprietăţile de antioxidant ale sfeclei şi de fortificare a sistemului imunitar al organismului. Sfecla are în compoziţia sa mari rezerve de fier care previn anemia, betanină, săruri de potasiu acţionează foarte bine asupra tensiunii arteriale, asupra valorii colesterolului, a metabolismului lipidic în celulele ficatului şi a întăririi pereţilor vasculari.

De altfel, trebuie evidenţiat şi conţinutul de cupru din sfecla roşie. Absenţa cuprului în alimentaţie duce la apariţia prematură a albirii părului, împovărează procesul de consolidare a fracturilor, manifestă dereglări în activitatea pancreasului.

Alt element esenţial este zincul, care se găseşte în procent foarte mare.

Datorită lui, organele de reproducere funcţionează bine, măreşte apetitul sexual, se preîntâmpină apariţia coşurilor, a furunculozei, căderea părului. Un deficit de zinc provoacă probleme vederii şi poate duce chiar la infarctul miocardic.

De altfel, sfecla conţine şi o cantitate mare de mangan, care protejează ficatul de distrofie adipoasă, reduce nivelul de zahăr în sânge, luptă împotriva sclerozei şi elimină apa în exces din organism. Sfecla are şi iod, care activează metabolismul, fiindu-le foarte utilă persoanelor cu obezitate şi care se confruntă cu inhibarea funcţiilor tiroidei.

Tratamente naturiste cu sfeclă roşie

În terapia diferitelor afecţiuni se recomandă în special sucul de sfeclă, consumat proaspăt sau combinat cu suc de morcovi, de mere sau de castraveţi care se administrează treptat într-o zi, cu înghiţituri mici, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Sfecla este laxativă, datorită conţinutului de fibre, energizantă, antianemică, mineralizantă, luptă împotriva bacteriilor, fortifică imunitatea organismului, elimină toxinele din organism (fiind un bun depurativ) şi reduce tensiunea arterială.

Un lucru care atrage atenţia asupra calităţii sfeclei este legat de cancer. Departe de a crede că această boală incurabilă se poate trata prin remedii naturiste, dar de remarcat este faptul că utilizarea sucului de sfeclă în tratarea bolnavilor de cancer se foloseşte în medicina populară de mii de ani.

Substanţa de culoare roşie din legumă este factorul principal în lupta cu cancerul, mărind astfel durata de viaţă a bolnavului.

Se recomandă 2 pahare de suc cu sfeclă roşie sau 3 linguriţe de pulbere, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Şi la cei care suferă de leucemie s-au înregistrat rezultate îmbucurătoare prin tratamentul cu sfeclă roşie. Astfel bolnavii au luat în greutate şi li s-a ameliorat tabloul sangvin.

Prin conţinutul de colină, betaină şi glutamină sfecla roşie are şi o acţiune de activare şi de echilibrare a funcţionării celulelor hepatice. De asemenea, sfecla mai este indicată şi în enterite şi colite.

Dar sfecla are şi contraindicaţii şi anume în ceea ce priveşte diabetul din cauza conţinutului de glucide.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here