De ce e bine să consumăm ape minerale

503
apa mineralaIndiferent de sezon şi deci de temperatura mediului înconjurător, organismul nostru pierde apă, motiv pentru care trebuie să avem grijă ca acest lichid vital să fie, cum s-ar spune, pus „la loc”. O sursă de hidratare şi de recuperare a mineralelor pierdute prin transpiraţie o constituie apele minerale. Cercetările ştiinţifice au demonstrat că proporţia diferită dintre unele minerale poate influenţa unele procese fiziologice din sistemul nervos, glandular şi cardiac.

O concentraţie potrivită de potasiu în apele minerale este benefică pentru organism. Potasiul este important în relaxarea musculară. Dacă nu se consumă băuturi sau alimente bogate în potasiu şi se stă prea mult la soare, persoanele sensibile pot deveni mai nervoase şi chiar să apară starea de ameţeală. Apele minerale nu sunt însă benefice numai prin efectul potasiului, de rehidratare şi remineralizare. Magneziul şi manganul conţinute de ele sunt la fel de importante în acomodarea organismului cu temperaturile ridicate.

Astfel, manganul acţionează asupra glandelor sudoripare şi dilată uşor porii pentru eliminarea apei. Iar, magneziul, conţinut de apele minerale, acţionează discret asupra celulelor creierului, mărind capacitatea neuronilor de a funcţiona la temperaturi ridicate. Un consum constant de ape minerale reduce, mai ales în sezonul cald, şi riscul de anemii, datorită fierului pe care îl conţin şi care se absoarbe uşor.
Totuşi, de ce ar fi de preferat apa minerală? Întrucât, trecând prin straturile succesive de sol, aceasta spală şi dizolvă minerale şi săruri solubile, substanţe organice şi bioactive extrem de benefice pentru organism. Din aceste motive, apele minerale se folosesc atât în cure medicale interne, cât şi extern. Intern, pot acţiona împotriva carenţei de săruri minerale, conţin şi oligoelemente care sunt bine asimilate de organism, asemeni sulfaţilor, cu calităţi diuretice şi laxative.
Apele minerale folosite în cure interne normalizează funcţiile gastrointestinale. În cosmetică, pentru hidratarea, hrănirea şi mineralizarea pielii, se aplică băi, măşti şi comprese cu apă minerală. Spray-urile cu apă minerală, care se pulverizează pe faţă, mâini şi gât sunt şi ele eficiente, căci hidratează masiv pielea, exact în zonele cele mai expuse la soare.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here